LKAB lämnade in första ansökan för gruvverksamhet i Svappavaara 2008. Från den 1 januari 2014 har LKAB fått ett förnyat tillstånd för hela Svappavaaraverksamheten där dammar, tippar, förädlingsverksamhet och Gruvberget ingår. För Leveäniemi som ligger inom industriområdet ville man lägga till en ökad produktion i det tillståndet. Leveäniemi var upphovet till anläggningen i Svappavaara när den gick igång på tidigt 60-tal. Det handlar om en återstart, ett ändringstillstånd enligt miljöbalken.
– Verksamheterna liknar varandra väldigt mycket. Även Naturvårdsverkets handlande är likadant. De har alltid velat stoppa domstolsförhandlingen och överklaga fattade beslut så det finns en konsekvens i det också på något vis. Vi är ett och ett halvt år försenade. Det äventyrar investeringarna i allra högsta grad, säger Per-Erik Lindvall, direktör för teknik- och affärsutveckling på LKAB.
Naturvårdsverkets uppdrag är att ha överblick över miljön och utvärdera arbetet med Sveriges miljömål.
– Hela Gruvberget och Svappavaara är redan avgjort och det har LKAB tillstånd till men Leveäniemi ingår inte, utan det är nu fråga om en kraftig utökning av brytningen. Det vi har sagt är att vi anser att ansökningshandlingarna behöver kompletteras vad gäller möjligheterna att begränsa utsläppen till vatten från verksamheten, det sa vi redan i mars. Men bolaget vill skjuta den frågan på framtiden, vilket vi inte kan godta. Därför säger vi nu att ansökan ska avslås, den innehåller inte det underlag som behövs. Men vi är beredda att ändra uppfattning om bolaget presenterar förslag på hur man kan begränsa utsläppen. Vi har sagt hela tiden att för att ansökan ska uppfylla kraven i miljöbalken så behöver bolaget komplettera ansökan, där man då redovisar på vilket sätt man kan minska utsläppen till Liukattijoki, säger Måns Cederberg, miljöjurist på Naturvårdsverket.
LKAB ifrågasätter inte det förfarandet.
– Det är det processen går ut på, att man ska få en miljöprövning som är heltäckande och där behöver vi ju stöd från myndigheterna för att göra det på ett korrekt sätt. Och det är egentligen det vi är inne i nu, ett remissförfarande där Naturvårdsverket har yttrat sig i sak. Och jag tycker att deras sakyttrande är relevant utifrån deras bedömningsgrunder. Sedan att vi inte gör bedömningarna på samma sätt, det är en helt annan fråga, säger Linda Dahlström, miljöchef på LKAB.