"Det är nytt och fräscht"

I går var det klart för inflyttning i 29 av de 110 lägenheter som återställs på Glaciären i Kiruna.Roger Hellqvist som har flyttat hem från Ludvika tog plats i en nyrenoverad trea.- Visst är det hög hyra, men det är nytt och fräscht, säger han.

Roger Hellqvist har flyttat hem till Kiruna från Ludvika. Däremellan har han bott en tid hemma hos föräldrarna i Laukuluspa. Nu ser han fram emot att ta plats i sin egen lya igen. Bärhjälp har han också rekvirerat.FOTO: HANS STERNLUND

Roger Hellqvist har flyttat hem till Kiruna från Ludvika. Däremellan har han bott en tid hemma hos föräldrarna i Laukuluspa. Nu ser han fram emot att ta plats i sin egen lya igen. Bärhjälp har han också rekvirerat.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-12-20 06:00

En gång, för inte alls så länge sedan, var den stora mängden tomma lägenheter det stora problemet för Kiruna.

Toppnoteringen nåddes 1998 då nästan 500 av Kirunabostäders 2 800 lägenheter kallställda eller outhyrda. År av stadig utflyttning samt stängningen av dåvarande Invandrarverkets förläggning på Glaciären hade satt sina spår.

De sista kallställningarna ägde rum under 2004, men bara ett par år senare vändes överskottet till en bostadsbrist.

Projektet dömdes ut
Det dröjde innan Kirunabostäder vågade sig på lösningen att återstarta kallställda lägenheter. De konsulter som anlitades dömde ut projektet.

- Vi valde till sist att göra ett test på ett hus och det försöket föll väl ut. Mycket handlar om att vi har så torr luft i Kiruna, säger Annelie Vinsa, vd vid Kirunabostäder.

De lägenheter som startas nu har stått och torkat under ett halvår och själva bygget startade i somras. Undersökningarna innan projektet startade i full skala har också varit omfattande.

- Vi har låtit göra en mikrobakteriell undersökning och tagit prover i tak, ytterväggar och golv. De vattenskador vi har fått åtgärda kommer av att det har snöat och regnat in från sönderslagna fönsterrutor. Vi har inte haft några rörledningar som har fryst sönder, säger projektledaren Henrik Benselfelt.

Hög hyra
I går var det full fart på området med flyttbilar och bilar med släp som trängdes på den första gården som öppnas. Roger Hellqvist var särskilt glad åt att få flytta in i sin lägenhet.

- Jag har bott hos föräldrarna i Laukuluspa en tid sedan jag flyttade hem. Det har gått bra även om det var en nödlösning, säger han.

Den med Kirunamått mätt höga hyran avskräcker varken honom eller nya grannen Carina Adermalm. Hon och hennes sambo har sålt sin tvåa på Porfyren har fått ett startkapital när de flyttar vidare till sin hyreslägenhet.

- Det är dyrt, men man får ta sig råd. Och jämfört med hyrorna på andra håll är det inte så farligt, säger hon.

Återbetalning
För varje lägenhet som återgår till bostadsmarknaden måste Kiruna kommun återbetala 68 500 kronor till Statens bostadskreditnämnd. Det finns fortfarande fler lägenheter som kan återföras, men Kirunabostäder har också fler idéer.

Det kan lika gärna bli nybyggen någonstans i Kiruna som återställning av lägenheter på Tallplan som blir nästa steg.

- Vi ska göra något bra av Glaciären först, sedan ska vi börja fundera, säger Annelie Vinsa.

Fakta

Avförda

lägenheter i Kiruna

2001: Terrassgatan 121 lägenheter, rivna 2010. Tallplan 14 lägenheter rivna 2002, Videplan 62 lägenheter rivna 2002, Glaciären 107 lägenheter återställs 2011-2012.

2003: Tuolluvaaravägen 12 lägenheter, sålda 2011. Ripvägen i Tuolluvaara, 12 lägenheter, överförda till Kiruna kommun 2006, ej rivna. Tallplan 28 lägenheter, rivningslov inlämnat.

2005: Tallplan 53 lägenheter, överfört till Kiruna kommun 2006 som entreprenadboende. Tallplan fem lägenheter överförda till Kiruna som äldreboende. Videlplan, 14 lägenheter, byggs om till permanent boende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om