"Det är kul med något nytt"

Norrbottensfrisörer har vidareutbildats och Kirunabor har stått modell – med nya frisyrer.

INSPIRATION. "Vi har lärt oss mer än om vi bara gått kurserna, nu är vi med backstage hela vägen", säger Erika Gunillasson Sevä

INSPIRATION. "Vi har lärt oss mer än om vi bara gått kurserna, nu är vi med backstage hela vägen", säger Erika Gunillasson Sevä

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2016-02-27 15:48

Det är frisörerna Erika Gunillasson Sevä, Päivi Niemi och Louise Bergdahl som driver Style by us som står bakom frisörevenemanget som varit i Kiruna de senaste dagarna.

På fredagen anordnades en workshop, där 28 frisörer från hela Norrbotten fick möjlighet att vidareutbilda sig. Det är frisörer från Toni & Guy som håller i workshopen och har utgått från en av sina senaste kollektioner.

Workshopen var uppdelad i två delar. Först en så kallad look and learn, där Toni & Guy-teamet klippte och färgade modellers hår på scenen. I den andra delen får frisörerna själva prova på att göra samma sak på modeller och här var även frisörelever från Hjalmar Lundbohmsgymnasiet med och klippte.

I två år har kirunafrisörerna planerat arrangemanget.

– Vi åker på kurs två gånger per år annars och så tänkte vi att varför inte ta hit det istället? Vi vill vara framåt, utvecklas, tänka nytt, säger Erika Gunillasson Sevä.

Louise Bergdahl:

– Vi kände att vi ville göra något för alla frisörer i Kiruna och i närheten, eftersom det sällan händer något sådant här - det här är första gången det händer något så här stort här.

På lördagen fick 16 kirunabor nya frisyrer av Toni & Guys frisörer och får stå modell på Icehotel på kvällen. Dagen startade tidigt på salongen och gick via klippning, färgning, sminkning och styling för att sedan avslutas med en show.

Intresset för att vara hårmodell har varit stort. Kring 60 personer har sökt och av dem har 16 personer plockats ut till showen - elva tjejer och fem grabbar.

En av dem var Caroline Blind, som gick från långt mörkt hår, till tre decimeter kortare hår med cerisefärgade partier.

– De frågade ju innan vad man kunde tänka sig. Jag var som öppen för det mesta, jag sa att så länge jag inte blir helsnaggad så är det lugnt. Det är lite kul att få en frisyr som man själv inte bestämt alls.

Var det nervöst?

–  Det är bara hår, tänker jag. Det växer och går att forma om. Det är kul med något nytt

Emma Lundmark hade axellångt hår innan, men fick en "hockeyfrilleinspirerad" frisyr, säger hon.

– Jag har fått lite färg i vissa partier. De har sparat rätt mycket på luggen, men klippt en del i nacken och klippt det som block. Det känns bra, jag ska ändå klippa det kort.

Hur känns det inför showen?

– Lite nervöst. Jag tror det kommer vara kallt.

Erika Gunillasson Sevä, Päivi Niemi och Louise Bergdahl var med och klippte och färgade även på lördagen.

I evenemanget samarbetar de med flera andra Kirunaföretag, som bland annat hjälpt till att transportera modellerna och frisörteamet till ishotellet och som står för sminkningen.

– Vi har lärt oss mer än om vi bara gått kurserna, nu är vi med backstage hela vägen, säger Erika Gunillasson Sevä.

Louise Bergdahl tror att det kommer synas i Kiruna att Toni & Guy varit på besök.

– De gör det mer raka klippningar och färgningarna är hårda - det är speciella färgningar som det inte är så många som gör, så det kommer nog synas på stan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om