Desperata sparförslagen - bort med renköttet

Skolmåltiderna, nattis och biblioteken i byarna har hamnat under luppen när kommunen ska spara pengar.

Renkött kan komma att ryka från skolmåltidernas menyer i Kiruna för att spara pengar.

Renkött kan komma att ryka från skolmåltidernas menyer i Kiruna för att spara pengar.

Foto: Maria Johansson

Kiruna2020-03-05 09:30

För att få en budget i balans under 2020 har kultur- och utbildningsförvaltningen sett över ett antal sparförslag som de nu ska ta ställning till. Ett av förslagen är att stänga ner biblioteken i Svappavaara, Vittangi och Karesuando och ersätta dem med bokbussen. Verksamheten har blivit ombedda att göra en översyn och en risk- och konsekvensanalys. 
– Biblioteken är givetvis viktiga för litteraturen och läsningen men för mig är det en demokratisk fråga också, folk ska kunna ha tillgång till att komma till biblioteket och läsa dagstidningar, ta del av litteratur och tidsskrifter och allt som finns. Från min sida sett så skulle det få allvarliga konsekvenser för byarna och för landsbygden om de lades ner, säger Carina Bergsten, bibliotekschef. 

Biblioteket i Svappavaara hade 6176 utlån av böcker under 2019. Vittangi 9922 och Karesuando 14 506. 
– Det är det som är så roligt, och utlåningssiffrorna håller sig stabila och har gjort så under flera år, säger Carina Bergsten. 
Att ersätta biblioteken med bokbussen skulle få kostnaderna för bokbussen öka och tillgängligheten för de som nyttjar bokbussen idag skulle bli sämre. 
– Bussen går efter ett fem veckors schema och då skulle vi behöva utöka bokbussens schema.

Nattis, alltså förskola under nätter och obekväma arbetstider, har också setts över. Under perioden som förvaltningen tittat närmare på så var 30 barn inskrivna. Antalet barn som sover på förskolan varierar mellan noll och sex stycken. I snitt sover två barn per natt på nattis. Tidig morgon och sen kväll är det fler barn som nyttjar nattis, som mest 12 barn. 

Måltidsverksamheten har också haft i uppdrag att räkna på några förslag från förvaltningen. Det handlar om sänkt ambitionsnivå på livsmedel på skolan och förskolan samt borttagande av mjölk och mjukt bröd. Ett sätt skulle vara att ersätta dyra rätter med lokal anknytning till enklare rätter. 
– Resultatet blir att våra lokala rätter med lax och renkött tyvärr försvinner från menyn, skriver verksamheten i förslaget. 
Genom att ersätta laxlåda med panerad torsk och renköttet med nötkött i soppan och renskavspannan så skulle skolmåltiderna spara 600 000 kronor per år och förskolan 105 000 kronor per år. 

Genom att sluta servera mjukt bröd till lunchen skulle 250 000 kronor sparas årligen. Och om skolorna slutar servera mjölk till lunchen så skulle cirka 350 000 sparas och 100 000 i förskolan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!