Deras hund blev skjuten

I fredags morse hittade Nisse Nutti familjens finska lapphund Cugo liggandes livlös.
Hunden hade blivit skjuten utanför byn där de har sin stuga.
Fortfarande väntar de på att höra av polisen.
- Det känns inte tryggt att åka tillbaka till stugan, säger han.

Någon sköt deras hund utan synbar anledning. Nu känner Nisse Nutti och Cecilia Svonni olust inför att åka till byn där de har sin stuga och där händelse inträffade förra fredagen. Fortfarande väntar de på att höra av polisen.
FOTO: HANS STERNLUND

Någon sköt deras hund utan synbar anledning. Nu känner Nisse Nutti och Cecilia Svonni olust inför att åka till byn där de har sin stuga och där händelse inträffade förra fredagen. Fortfarande väntar de på att höra av polisen. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2012-11-01 06:10

Hemma hos Nisse Nutti och Cecilia Svonni i Poikkijärvi utanför Kiruna har barnen precis ätit en sen lunch. De vet ännu inte om att Cugo aldrig kommer tillbaka.

Barnen kommer under alla omständigheter inte att få veta vad som hänt.

Det är nog svårt att ta in för föräldrarna.

- Dels är vi förbannade på att någon kan ha gjort det här, dels känns det konstigt att inte polisen har tagit tag i ärendet, säger Nisse Nutti.

Fick inget svar

Stugan ligger i utanför en by ganska långt utanför Kiruna. Nisse Nutti hade åkt dit ensam med hunden och sov över i stugan natten mot fredagen.

På morgonen släppte han ut hunden medan han själv kokade sitt morgonkaffe.

När han ropade på henne fick han inget svar. Han hittade hunden livlös intill en annan stuga. Någon hade skjutit den i huvudet.

På vägen till byn ringde han polisen som tog upp en anmälan. Han ringde en gång till senare på dagen och frågade hur de tänkte hantera ärendet.

- Personen jag fick prata med lät väldigt stressad och sa att de absolut inte hade tid att åka ut samma dag. Sedan dess har jag inte hört av dem, säger han.

Inte ett prioriterat brott

Per Wahlström är utredningschef för polisen i norra Lappland. Han säger att händelsen rubriceras som skadegörelse och det inte är ett prioriterat brott.

- Det är klart att vi ska klara upp även de brotten, men skadegörelse hör inte till de brott som vi ska prioritera. Det finns parallella fall där polishundar har blivit skjutna och det räknas också som skadegörelse, säger han.

Finns det inte orsak att åka ut och försöka se till att personen som har gjort det här inte får behålla vapnet?

- Okej, vi kan hitta rätt på kulan, men vilket vapen ska vi beslagta. Vi vet ju inte vem som har skjutit och vad jag minns framgår det inte av anmälan. Vi ska naturligtvis prata med målsägarna.

Nisse Nutti och Cecilia Svonni ska snart åka till stugan med barnen, men det känns långt i från tryggt att veta att vapnet som avfyrades mot hunden fortfarande är i orätta händer.

De kan inte tänka sig att hunden har varit hotfull eller att skytten har haft någon annan orsak att agera i självförsvar.

- Cugo blev bara elva månader och var inte mycket mer än en valp. Hon var oerhört snäll har aldrig visat någon aggressivitet. Barnen brukade rida på henne, säger Cecilia Svonni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om