Den unga kvinnan överklagar inte domen

Den unga kvinnans försvarare Vera Gärdemalm är kritisk till bevisvärderingen, men domen kommer inte överklagas. "Det går inte att säga vilket skott som träffade utifrån den utredning som förelåg", skriver hon till NSD.

DOM. Den unga kvinnan som dömdes för vållande till annans död har beslutat att inte överklaga domen, meddelar hennes försvarare Vera Gärdemalm.

DOM. Den unga kvinnan som dömdes för vållande till annans död har beslutat att inte överklaga domen, meddelar hennes försvarare Vera Gärdemalm.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2016-01-27 19:26

En ung kvinna dömdes på tisdagen för vållande till annans död, efter ripjakten i somras som slutade med att en kvinna avled. Hon erkänner att hon avlossat ett skott, men hon inte vet om det träffat kvinnan.

Läs mer: Åklagaren: Domen är helt rätt

Kvinnans försvarare Vera Gärdemalm skriver till NSD i mejl att hon är tveksam till tingsrättens bevisvärdering.

– Jag anser att det inte är ställt utom rimligt tvivel att det var min klients skott som träffade. Det kan ha varit det andra skottet som avlossades samtidigt. Det går inte att säga vilket skott som träffade utifrån den utredning som förelåg.

Hon tycker det är anmärkningsvärt att den andra skytten dröjde med att berätta om sitt skott. Hennes klient fick reda på att två skott avlossats först elva dagar efter händelsen.

– Det medförde naturligtvis funderingar, tvivel och besvikelse. Känslan blev att polisen utgått från att hon skjutit och sedan bedrivit utredningen för att få den teorin bekräftad.

Vera Gärdemalm ställer sig kritisk till den tekniska utredningen, som hon menar inte ger svar på vart skytten varit placerad, från vilket vapen eller vilket avstånd skottet kom.

Men den unga kvinnan har valt att inte överklaga domen.

– Det är dock tråkigt att en ung flicka ensam skall behöva bära det rättsliga ansvaret. Om de vuxna hade tagit sitt ansvar i samband med jaktens genomförande hade detta inte behövt hända. Jag vill att detta ska få vuxna att fundera på om de är bra förebilder och handledare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om