Kampen mot vädret – så lagas järnvägen

Dag som natt pågår arbetet. Nya slipers, växlar och räls ersätter de gamla på urspårningssträckan Tornehamn-Vassijaure. Motståndare har varit tiden och vädret. "Allt går sönder i kylan, exakt allt", berättar maskinföraren Robin Frölén.

Slipers läggs på plats och dras åt, i Vassijaure.

Slipers läggs på plats och dras åt, i Vassijaure.

Foto: Mikaela Sjöstedt

Kiruna2024-01-28 05:00

Vid den gamla tågstationen i Kopparåsen lastas rälsen på järnvägen för att dras en mil norrut till Vassijaure. Steg för steg läggs ny järnväg. Nu är man på sluttampen.

– Det är underbart att vara ute i friska luften, säger Tobias Gustavsson från Boden, bantekniker och tillsyningsman.

undefined
Teo Lång och Tobias Gustavsson lastar rälsen som dras till Vassijaure.

Han och kollegan Teo Lång från Piteå har lossat rälsen som nu körs vidare med tralla till Vassijaure.

– Det är roligt att träffa allt folk här. Jobbet i sig är mycket samma sak, när det handlar om att byta slipers. Men det handlar om att få järnvägen att funka igen, det är roligt att vara en del i det, säger Teo Lång.

Robin Frölén från Delsbo kommer körande i en maskin, han är precis som rälsen på väg till Vassijaure.

– Utmaningen är kylan. Allt går sönder, exakt allt. Slangar, däck, grävarmar, redskap, allt går typ av. Men det har gått bra, över förväntan. Det är fint här med alla bergen, när det väl är ljust. Det är mörkt nästan hela tiden, säger han och skrattar gott.

undefined
"Utmaningen är kylan. Allt går sönder, exakt allt. Slangar, däck, grävarmar och redskap, allt går typ av", säger Robin Frölén.

Urspårningen en vecka före julafton började i Tornehamn, en och en halv mil senare spårade elva av 68 malmvagnar ur, precis efter stationen i Vassijaure. Haverikommissionen utreder orsaken till urspårningen. Den utredningen väntas bli klar senare under det här året.

Vi förflyttar oss till Vassijaure. Här byts det slipers. Under fredagen läggs sista slipers på plats. Det är minus 23 grader men ingen tycker att det är kallt.

Längs järnvägen ligger det högar med gamla slipers, det krävs omkring tvåhundra lastbilar för att frakta bort dem sedan, alternativt att man tar dem på järnvägen.

– Det är fruktansvärt många moment i det här arbetet, enorma moment. Det handlar om 25000 slipers, på sträckan en och en halv mil. Det är inte så komplicerat mer än att det är hårt och att det helt enkelt tar lång tid. Sedan finns det andra moment som är krävande på andra sätt, som millimetersmoment över växlar, säger Jonny Erkstam, arbetsledare på BDX.

Har du lärt dig något på det här?

– Massor. Så fruktansvärt mycket. Det är den mest lärorika resan jag har haft. Jag har lärt mig om människor och spår, att organisera, planera, och driva. Men även att skratta och vikten av att prata med varandra och lyssna på varandra.

undefined
"Det är ingen som går och latar sig men vi gör det smart och vi gör det tillsammans", säger Jonny Erkstam, arbetsledare vid BDX Rail.

Några steg bort jobbar bland andra Mats Wennerlund med att testa växeln, som med sina tre delar är totalt 60 meter lång. Det handlar om millimeterprecision.

– Jag jobbade vid urspårningen vid Lina älv. Där var det bara några hundra meter, som var skadat. Här är det en och en halv mil, och mycket värre klimat. Nu väntas det 60 centimeter snö till helgen och 27 sekundmeter i byarna, då blir det lite jobbigt.

Vad görs nu med växeln?

– De ska testköra och justera in den. Vi väntar på räls hit och så ska vi bygga 170 meter spår åt det där hållet så vi får ihop det, säger Mats Wennerlund, vd för Bodenföretaget Coma Rail.

Jonny Erkstam jobbade också vid återställandet vid Lina älv, Sikträsk, för drygt två år sedan.

– Den urspårningen var så koncentrerad, man kunde se hela sträckan. Alla vagnarna var i en hög. Det var brutalt på sitt sätt. Men det gick fort att återställa. Här är det annat, det är en och halv mil.

undefined
Slipers läggs på plats och dras åt, i Vassijaure.

Vad har varit den största utmaningen här? 

– Vädret så klart. Ett snöfall är snöfallet och sedan ska snön städas undan. Det driver in snö överallt, i det som vi har rengjort. Tjälen är en utmaning, det har varit stenhårt i spåret. Och många maskiner kräver mycket logistik så man har fått hålla tungan rätt i mun.

Det är totalt 60-100 tekniker från hela landet som jobbar här. De jobbar i skift, så arbetet pågår dygnet runt. Under tiden ligger malm och väntar i lager, och varor och annat fraktas på lastbil efter lastbil längs E10an. Prognosen för trafikstart på järnvägen är den fjärde februari.

undefined
Tung trafik på E10an så länge det är stopp på järnvägen, och så länge som arbete pågår med återställningen.

– Jag är så stolt över de som jobbar. Vi får hålla tillbaka dem och har fått bromsa in för att hålla tillbud och olyckor borta. Vi kan inte vara ute hela tiden. Det handlar om lavinrisker, väder och mörker. Och alla lyssnar så klart på det, säger Jonny Erkstam, arbetsledare vid BDX.

Är det en stress att man känner att det är viktigt att bli färdig snabbt? 

– Det är klart att vi vill bli färdiga, men det är inte stressigt så att vi håller på att testa gränserna. Inte ens i närheten. Vi gör det tillsammans på en mänsklig nivå, en hanterbar nivå. Det är ingen som går och latar sig men vi gör det smart och vi gör det tillsammans. 

undefined
Längs spåret ligger gamla slipers som måste fraktas bort. I bakgrunden går Carl-David Almqvist. "Det har varit lite som att gå en hockeymatch, med andan som finns här, alla har haft så bra arbetsmoral", säger han.
Urspårningen i Vassijaure

Det var 11 av 68 fullastade malmvagnar som spårade ur precis en vecka innan julafton, precis efter stationen i Vassijaure. Malmtåget var på väg till LKAB:s malmhamn i Narvik.

Ingen människa skadades men skadorna på järnvägen blev omfattande. 12 stycken rälsbrott har konstaterats. Statens haverikommission utreder urspårningen. De har tagit med sig en hel del material till utredningen. 

Trafikverket ansvarar för återställandet, med BDX som entreprenör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!