Den galna vintern

Den vägrade länge och väl att infinna sig.Nu verkar den inte vilja lämna oss.Vintern 2011-2012 går till historien som en av de galnaste.

Luossavaarabacken stängdes för säsongen i fredags men nyöppnade i går. "Det är en helt makalös säsong", säger Anders Burman vid Kiruna kommun.FOTO: Hans Sternlund

Luossavaarabacken stängdes för säsongen i fredags men nyöppnade i går. "Det är en helt makalös säsong", säger Anders Burman vid Kiruna kommun.FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2012-05-08 06:00

I går vaknade Malmfältsborna upp i ett vinterlandskap. Det var som en februaridag med snötyngda tak och vita drivor så långt ögat såg.

Helgens snöväder har sopat undan alla tänkbara spår av en eventuell vår.

En bidragande orsak var att april har varit kyligare än normalt och under hela månaden hände det inte mycket med avsmältningen. På sina håll har april varit svalare än mars, vilket är mycket ovanligt.

Skidfolket jublar
Ovanpå det kom alltså helgens snöoväder som ökade på det redan ovanligt tjocka snötäcket.

- Det har varit ett ganska långvarigt bakslag. Vi kan konstatera att våren har kommit av sig, säger Weine Josefsson, meteorolog vid SMHI.

Minns ni november? Minns ni gråvädret, gräsmattorna och snön som vägrade falla? Det var många mil på skidor som regnade bort.

Nu kan skidentusiasterna i länets norra delar jubla över den plötsligt förlängda säsongen.

I går morse preparerades två mil skidspår i Kiruna och under dagen beslutades att öppna Luossavaarabacken som egentligen stängde
i fredags.

- Vi kommer att hålla öppet så länge som vi kan. Det är bara att gräva fram skidorna från garderoben igen. Det här är helt makalöst, säger Anders Burman, ansvarig
för kommunens fritidsanläggningar.

De som hade hunnit ta hunnit ta det överilade beslutet att byta till sommardäck har haft en besvärlig helg. Till den kategorin hör till exempel Kiruna kommuns hemtjänstpersonal.

- Vi har bytt på alla bilar, men jag har inte dessbättre inte fått in
några rapporter om några problem, säger Anki Medelid, hemtjänstchef.

MC-säsongen fördröjd
Det har inte varit läge att ta fram motorcyklarna. Kirunabon och företagaren Robert Åberg kunde å andra sidan köra långt in i november i fjol.

- Nu blev det en fördröjning åt det andra hållet. Åtminstone efter 1 maj brukar man kunna glida ut på de första turerna. Nu är det är åtminstone två-tre veckor sent, säger han.

Vid firman har han kunnat sälja snöskotrar längre än normalt. Samtidigt har han fått in nya båtar som står under snötäcket.

Tufft för rennäringen
En bransch som har de riktigt allvarliga problemen är rennäringen. Tor-Erik Huuva vid Laevas sameby säger att det är full vinter på fjället dit renarna har flyttats inför kalvningsperioden.

- Det är inte alls bra. Renarna är tagna efter vintern och hade behövt barfläckarna för att kunna äta upp sig. Nu gäller det att värmen kommer så att i alla fall kalvarna hittar barfläckarna, säger han.

Meteorlog Weine Josefsson ger dock inte mycket hopp om en snar förbättring av läget.

- Det kommer in ett lågtryck och den svala luften kommer att ligga kvar ett tag. Under de närmaste dygnen händer det inte så mycket och vad som händer senare vågar jag inte uttala mig om, säger han.

Fakta

Vintern 2011-2012

µ Det började med buller och bång. Fredagen den 7 oktober kom det två decimeter blötsnö över Kiruna. Bilar körde fast och många träd knäcktes av tyngden

µ Den första snön smälte snabbt och sedan var det grönt långt in på november. I Malmberget spelades fortfarande golf den 4 november.

µ Helgen den 5-6 maj fick våren ta emot en riktig snyting i form av ett ihållande snöväder som gav rejäl påbackning på snötäcket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om