Delmål bakom 24 timmars stakning

Att staka 43 mil under 24 timmar är författaren och föreläsaren Erik Wickström ensam i världen om att ha gjort. Under helgen besökte han Kiruna och passade på att åka Camp Ripan-loppet.

Erik Wickström

Erik Wickström

Foto: Ulrika Huhtaniska

KIRUNA2017-01-07 16:20

Erik Wickström är personlig tränare, föreläsare, författare och chefredaktör för Vasalöparen och har nyligen släppt boken Smart Konditionsträning som riktar sig till seriösa motionärer.

–  Många träningsböcker är skrivna ur ett elitperspektiv, men denna handlar om hur motionärer kan optimera sin träning och göra det bästa av sin tid. Hur man kan nå nya nivåer om man inte har så mycket tid att träna på grund av familj och jobb Den är inte riktad till nybörjare utan till motionärer som vill slå sitt personbästa eller nå en ny nivå på Vasaloppet exempelvis, säger Wickström.

Det var framförallt efter att han fick barn som antalet träningstimmar förändrades.

– Jag ville inte träna på samma sätt som tidigare i och med familjen, och har alltid pluggat eller jobbat heltid så jag vet att det går att lyckas minst lika bra ändå. På årsbasis blir det cirka en timmes träning per dag för min del, säger Wickström.

Att staka sig fram 43 mil i 24 timmar på en 412 meter lång bana kan låta mardrömslikt och omöjligt, och han är ensam om att ha gjort det i världen. Just uthållighet och att pressa sig är ett bra sätt att utforska sig själv säger han.

–  Att åka långt eller att göra något enformigt är ett spännande sätt att lära känna sig själv även om alla inte kan staka i ett dygn. Jag hade ingen musik eller så utan körde bara på. Mycket handlar om delmål, när man ska dricka nästa gång, äta eller kanske närmar sig 30 mil, närmar sig tolv timmar och 20 timmar, säger Wickström.

Erik Wickström har som bäst en 25:e placering i Vasaloppet och slutade på femte plats i dagens tävling Camp Ripan-loppet, som är en seedningstävling till Vasaloppet.

– Formen är inte på topp i och med att jag släppte boken. Det har tagit ganska mycket tid och jag har inte kunnat träna som vanligt under hösten. I normala fall åker jag bättre. Jag hade väldigt bra skidor så det var roligt och var den enda i toppklungan som åkte utan fästvalla. Det gör jag alltid och tycker att det är smidigt.

Banan med en stigning på 900 meter över fyra mil stiger lika mycket som hela Vasaloppet på drygt nio mil. Något som kändes efter loppet säger Wickström.

– Det var väldigt kuperat och tre varv. I slutet av varje varv var det en rejäl backe och det är inte så många gånger man ser det på långlopp. Första varvet gick det bra, andra gick okej men det var förskräckligt jobbigt sista. Vi var fem som åkte ihop hela loppet och jag hängde med tills det var tre kilometer kvar, sedan var jag helt slut.

Erik Wickströms bästa träningstips:

1. Kopiera inte elitens träningsschema och förkorta det på antalet tillfällen du själv tränar.

2. Baka in styrketräning i konditionsträningen. Spring med barnvagn, åk med tröga rullskidor eller simma med paddlar till exempel.

3. Älska inomhusträning som löpband och stakmaskin.

4. Underskatta inte korta träningspass på 20 minuter.

5. Träna halvhårda pass, för elitidrottare är det inte viktigt men däremot för motionärer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!