Delade turer upprör

Kiruna kommun inför scheman som innebär att personalen vid hemtjänsten kan få arbeta morgon och kväll under ett och samma skift.Nu protester personalen och hävdar att beslutet bygger på en dålig utredning.

Mary Poromaa vid Kommunal i Kiruna och Ulrika Karlström vid hemtjänsten är kritiska till att kommunen inför delade turer med morgonpass och kvällskift under en och samma dag.FOTO: HANS STERNLUND

Mary Poromaa vid Kommunal i Kiruna och Ulrika Karlström vid hemtjänsten är kritiska till att kommunen inför delade turer med morgonpass och kvällskift under en och samma dag.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-04-03 06:00
NSD har berättat om socialnämndens beslut att införa så kallade delade turer. Det innebär att personalen en till två vardagar i månaden får skift som innebär att den arbetar på morgonen, går hem några timmar och sedan går tillbaka till jobbet på kvällen.
Modellen bygger på att det är högre arbetsbelastning när vårdtagarna stiger upp och går och lägger sig.
Det resonemanget bygger dock på ett gammalt sätt att tänka, anser hemtjänstpersonalen.
NSD träffade två av de berörda på torsdagen. Senare under kvällen samlades ett 20-tal arbetsplatsombud för att prata ihop sig om en protestskrivelse till kommunen där de bland annat kräver en ny analys av arbetssituationen.
"De vet inte vad vi gör"
- Vårdbehovet har ökat och vårdtagarna behöver mer tillsyn även på dagarna. I dag är det inte ovanligt att en vårdtagare har 40-50 timmar i veckan, säger Karin Holmberg.
- Någon har tagit fram ett beslutsunderlag utan att veta vad vi gör. Vi ska sköta ledsagning, stöd och mycket annat som vårdtagarna är beviljade. Vem ska göra det jobbet om vi är hemma mitt på dagen? undrar Ulrika Karlström.
De tror inte att beslutet kommer att ge någon besparing, däremot kommer deras egen arbetssituation att försämras.
Mer kvällsjobb
De har nyligen förlorat sex-
timmarsdagen och arbetar redan i dag många kvällar och helger. Enligt Ulrika Karlström och Karin Holmberg handlar det normalt om 21 kvällar på tolv veckor samt två av fem helger för en typisk hemtjänstarbetare.
Med delade turer blir det ännu mer kvällsjobb.
- Delade turer var vanliga förr när scheman anpassades för hemmafruar. Nu blir det i stället problem för många att ordna barnomsorg på kvällarna. Man borde utveckla även vår arbetssituation i stället för att gå tillbaka till det gamla, säger Karin Holmberg.
Brutna skift
Kommunal sektion 22 i Kiruna instämmer i kritiken.
- Vi befarar att det här bara är ett första steg från kommunen. Om vi inte stoppar det här nu blir det säkert fler delade turer för hemtjänsten samtidigt som brutna skift kommer att införas på boenden, säger ordförande Mary Poromaa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om