De vill ha regler för heliskiing i fjällen

Konflikterna om flygförbud i Kirunafjällen har eskalerat. Nu välkomnar både renskötare och turistföretag länsstyrelsens begäran om regler för helikopterskidåkning. "Vi säger bara jippi, äntligen", säger Mina Johansson Dahl i Abisko.

Helikopterskidåkningen i Kirunafjällen har vuxit enormt på senare år. Nu vill många se att branschen regleras.

Helikopterskidåkningen i Kirunafjällen har vuxit enormt på senare år. Nu vill många se att branschen regleras.

Foto: Pär Bäckström

Kiruna2023-03-28 05:02

Fenomenet med utförsåkare som tar sig ut på toppturer med helikopter har vuxit kraftigt i Kirunafjällen. Det har lett till ökade intressekonflikter mellan företag som arrangerar turer och samebyarna som bedriver rennäring i området, men även bland heliskiföretag och andra aktörer inom turistnäringen.

Förra veckan meddelade länsstyrelsen att de vill att regeringen ser över om helikopterskidåkningen kan regleras. Man har sett att antalet heliski-operatörer ökar samtidigt som helikoptertrafiken i praktiken är oreglerad utanför nationalparker, naturreservat och Natura 2000-områden. Det kan jämföras med skoterkörningen som det finns särskilda regler för i terrängkörningslagen.

Förra året beviljade Transportstyrelsen tillfälliga flygförbud de sista två veckorna i april. Företag som bedriver heliskiing i området drabbades av avbokningar och beslutet gillades inte av Kirunas dåvarande kommunalråd som följde med en helikopter ut på spaning efter renar. Tilltaget fick i sin tur renskötare att rasa eftersom de upplever att den intensiva flygtrafiken stör renarnas vårflytt och kalvningsperioden som är den känsligaste tiden på hela året.

Då rapporterade vi att det var tolv helikoptrar som flög runt skidåkare i jakt på orörd pudersnö enbart i Abisko och Riksgränsen. Nu hävdar Gabna sameby att det har ökat ännu mer.

– Det är 18 till och med. Det ökar hela tiden och är i princip så att de inte står stilla på marken, utan de tankas snabbt och flyger igen. Det är ett konstant helikopterljud från många helikoptrar och det behövs bara en spricka i molntäcket så är de där och landar på någon fjälltopp, säger talespersonen Karin K Niia.

Gabna sameby polisanmälde förra året att helikopterföretag inte respekterade flygförbudet utan flög till vissa toppar ändå, men det lades ner i brist på bevis. Nu välkomnar samebyn att länsstyrelsen sett behovet av reglering på området.

– Det är inte bara vi som uttrycker det från renskötseln utan också andra som arbetar med heliski, säger Karin K Niia.

När vi intervjuade turistföretagaren Mina Johansson Dahl i Abisko förra året efterlyste hon en reglering, trots att företaget får en stor del av sina inkomster från just helikopterskidåkning och drabbas själva då det blir tillfälliga flygförbud.

Nu gör hon tumme upp till länsstyrelsen och hoppas att regeringen utreder frågan.

– Vi säger bara jippi, äntligen. Vi har efterlyst det här länge så det är hand i handske, det är perfekt. För oss som varit verksamma i området i många år och jobbat tillsammans med samebyarna länge är det frustrerande att se hur lite hänsyn som tas. Vi tycker att det har blivit för mycket, säger Mina Johansson Dahl.

Hon vill värna lokala aktörer som kan området och tror att regleringar kan göra det mindre attraktivt för opportunister som är ute efter snabba pengar. Men hur det skulle gå till är oklart.

– Regeringens utredning får visa om det är möjligt, säger Mina Johansson Dahl.

Efter några turer kom förvaltningsrätten i februari fram till att Transportstyrelsens beslut var korrekt när det gällde Gabna samebys ansökan om flygförbud i ett fjällområde söder om Abisko. Målet har dock inte avgjorts än då ett heliskiföretag med bas i Abisko överklagat till kammarrätten och beviljats anstånd med att utveckla sin talan till 31 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!