Verksamheten är en del av öppenvården och har som syfte att vara en mellanhand dit personer kan vända sig anonymt för att få information om man har frågor gällande missbruk, relationsfrid, behandling och familjeproblematik. Per Larsson arbetar också som socialsekreterare inom öppenvården, och han har tagit emot ett femtiotal samtal sedan man startade verksamheten.
– När en person tar steget att kontakta oss är det ofta ett stort steg. När man lyfter luren och ringer har man i de flesta fallen kommit till insikt om att man lever med ett problem och vill göra något åt det, säger han.
Hur viktigt tror du möjligheten att vara anonym är när man ringer?
– För många kan det vara viktigt, särskilt i inledningsskedet. Men sedan när man har förklarat vad det innebär att tillexempel göra en anmälan brukar det inte bli ett så stort föremål. Men jag tror att det är viktigt att man har rätt att vara anonym.
Mycket av samtalen som ”Våga fråga” hittills har fått in är funderingar från anhöriga till personer i missbruk och föräldrar till barn med olika former av problematik. För flertalet förknippas den kommande ledigheten kring jul och nyår med mysiga hemmakvällar men det är också en orolig tid för många familjer. Men Per Johansson menar att öppenvården är förskonad.
– Under jul och nyårshelgerna brukar det för vår del vara relativt lugnt. Utan det är perioden efteråt som vi märker av en skillnad. Vår verksamhet skiljer sig lite från andra verksamheter eftersom vi inte är en akut verksamhet.
Eftersom verksamheten enbart ska fungera som en informationskanal för att vägleda personer till rätt insats såg man till att titta på liknande verksamheter på andra orter innan man startade upp i Kiruna.
– Det var viktigt för oss när vi startade att inte driva en behandlande verksamhet. Därför av tittade vi på andra verksamheter som IVO givit kritik för angående det, säger Per Larsson.
– Tillexempel träffar vi bara en person max tre gånger innan vi tar ett beslut och guidar personen vidare, eftersom man det då är tydligt att man behöver en annan typ av hjälp än den vi kan ge, säger Jessica Berglund.
Idag arbetar det fyra stycken handläggare på öppenvården, och alla är delaktiga i ”Våga fråga” arbetet. Verksamheten drog igång tidigt under våren, men idén hade funnits betydligt längre.
– Vi har alltid funnits på plats för att svara på frågor men tack vare ”Våga fråga” har vi kunnat synas mer. Man ska inte känna att det är jobbigt att kontakta socialtjänsten utan det ska vara tillgängligt, säger Per Larsson.