De vill bidra till ett levande musikliv i Kiruna

För första gången på tio år har Kiruna fått en centralt belägen musikaffär.Bernt Ruotimaa, sonen Magnus och svärsonen Martin Eriksson hoppas kunna bidra till ett ökat intresse i gruvstaden.- Fler borde upptäcka hur kul det är med musik, säger Bernt Ruotimaa.

Martin Eriksson, Bernt Ruotimaa och Magnus Ruotimaa, startar musikaffär i Kiruna.Foto: hans sternlund

Martin Eriksson, Bernt Ruotimaa och Magnus Ruotimaa, startar musikaffär i Kiruna.Foto: hans sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-09-02 06:00

Egentligen startade butiken redan för två år sedan, men har fört en ganska undanskymd tillvaro på Kyrkogatan vid sidan av de mest centrala stråken i Kiruna.

Nu är de nyinflyttade i Kupolengallerian och har precis fått i ordning lokalerna. Här trängs ståbasar, elgitarrer, trumset med godisstänger och garnnystan.

För äldre och yngre
Det är här nämligen något mer än en musikaffär. Det är nästan lika mycket ett stick-kafé. Tanken är att få en blandning av olika sorters människor i butiken.

- Vi vill ha något för både äldre och yngre. Det har hänt att pensionärer som kommer för att köpa garn också hittar något musikrelaterat till sina barnbarn, säger Bernt Ruotimaa.

Han gör dock ingen hemlighet att det är musiken han brinner för. I familjen Ruotimaa är det dragspel som är förstainstrumentet, men både far och son har fler strängar på sin lyra, eller rättar sagt fler instrument på sin repertoar.

Martin Eriksson hör också till familjen och han är ljudtekniker, keyboardspelare och en hel del annat. Numera kan han till exempel en del om garner.

"Musiker är speciella"
Sedan butiken på Geologgatan fick stänga för tiotalet år sedan har musikfolket fått köpa sina instrument och tillbehör på annan ort.

Nätbutikerna har naturligtvis tagit en stor andel köpare. Av den anledningen är det fler musikaffärer som stänger än som öppnar i Sverige i dag.

Bernt Ruotimaa räds inte nätkonkurrensen.

- Musiker är speciella. De köper inte ett instrument utan att ha fått känna på det. Sedan gäller det att ha priser som inte får dem att gå hem och beställa på datorn i stället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om