De tog traktorn till Kiruna

Att åka traktor från Schweiz till Kiruna tar tid. Men Jonas Häfliger och Christos Paravalos har inte bråttom. De trivs med att ta dagen som den kommer.

Jonas Häfliger och Christos Paravalos har kört varsin traktor från Schweiz till Kiruna. Färden startade i början av april.FOTO: Alexander Linder

Jonas Häfliger och Christos Paravalos har kört varsin traktor från Schweiz till Kiruna. Färden startade i början av april.FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-07-17 06:00
Många har nog undrat vad det är för underliga ekipage som i sakta mak rullar fram längs Norrbottensvägarna i sommar. Otvivelaktigt är att de väckt uppseende.
För några dagar sedan anlände de två unga männen med varsin traktor och varsin färggrann husvagn till Kiruna. Nu står de på en parkering nära Malmia.
Kamraterna Jonas Häfliger, 24, och Christos Paravalos, 22, kommer från Luzern i Schweiz där de startade sin resa den 8 april. Med en hastighet av 20 kilometer i timmen får man räkna med att det blir många timmar på vägarna.
Varför tog ni inte bilen i stället?
- Vi har bara traktorkörkort, vi vet inte om något snabbare. Och det är trevligt, man hinner se mer när det går sakta, säger Christos Paravalos.
Mot Norge
De berättar att allt de äger finns
i vagnarna.
Före avfärden flyttade de runt med vagnarna och bodde på olika håll i Schweiz i nästan ett år. Men det var svårt att få tillstånd att bo på samma plats under en längre tid och därför dök idén upp om att göra en längre resa i stället.
Planen är att fortsätta mot Nordnorge i början av nästa vecka.
Hur länge de blir där återstår att se.
- Vi vill befinna oss längre söderut innan vintern kommer. Tanken är att åka genom Finland, Lettland och Polen, säger Christos Paravalos.
Men varför gör man något
sådant här?
- Det är lite romantik över det hela, en drömmares liv. Man känner sig väldigt fri. Mötet med alla människor är en stor del av upplevelsen, säger Christos Paralavos.
Före resan jobbade de i hemlandet och sparade pengar. Under färden har de också haft några kortvariga arbeten.
Bara skog
När NSD kommer på besök är de just i färd med att laga ett trasigt elverk.
Från en av vagnarna doftar det nygräddat.
Resan har bjudit på många upplevelse, de flesta av positiv art. De har vunnit pris i en traktorsammankomst i Tyskland och de har fjällvandrat i Kvikkjokk.
Fast visst, det har inte varit spännande hela tiden.
- Det sämsta har varit att skogen längs vägarna ser likadan ut hela tiden. Det blir lite tråkigt, säger Jonas Häfliger.
Vad ska ni göra när ni kommer tillbaka till Schweiz?
- Jobba för att spara pengar till nästa tripp, säger Jonas Häfliger och skrattar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om