De tar strid för sjukhuset

Nu startar personal på Kiruna sjukhus fajten mot förslaget om att flytta de planerade operationerna till Gällivare. Aktionsgruppen för att behålla verksamheten är startad.-  Går förslaget igenom är det katastrof för Kiruna sjukhus, säger Kajsa Östergren, sjuksköterska.

"Något man tar bort kommer inte tillbaka", säger Therese Waaranperä, sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen.

"Något man tar bort kommer inte tillbaka", säger Therese Waaranperä, sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen.

Foto: Åsa Junkka

KIRUNA2010-12-04 06:00
I går fick en del av personalen på Kiruna sjukhus information om det förslag som innebär att Kiruna sjukhus inte kommer att ha kvar någon kirurgisk verksamhet. Enligt förslaget ska det ske den första juni 2011.
-  Det här påverkar inte bara de kirurgiska verksamheterna utan hela jourlinjen. Det kommer att bli som när BB stängdes, förlossningar sker på akuten utan att alla kompetens finns på plats, säger Mikael Grumstedt, ST-läkare på medicinkliniken.
Men förslaget kommer inte att bli verklighet utan kamp. Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor har startat upp en aktionsgrupp. Målet är att samla Kirunaborna och få ut informationen om vad förslaget kommer att innebära för sjukhuset. Annonser och informationsspridning är en del av det.
Träffar landstingsledningen
-  Ingen är intresserad av vad som finns i sjukhuset förrän man behöver det. Säger vi inte ifrån nu så kommer vi inte att ha det här i framtiden. Något man tar bort kommer inte tillbaka, säger Therese Waaranperä, sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen.
Nästa vecka kommer aktionsgruppen att möta landstingsledningen, den kirurgiska ledningen och näringslivet i Kiruna. Där kommer gruppen att lyfta frågorna om patientsäkerhet, rekrytering av läkare och hur politikerna ställer sig till förslaget.
-  Vi har redan pratat med delar av näringslivet och vi har ett bra stöd av dem. Det handlar om deras möjlighet att rekrytera personal i framtiden, säger Mikael Grumstedt.
Ett måste på en expansiv ort
Målet är att få politikerna i landstinget att besluta att det som finns på sjukhuset i dag ska finnas kvar. Om förslaget går igenom är de rädda att det inte är det första som försvinner från sjukhuset.
-  På en expansiv ort måste det finnas en basal akutsjukvård och det är det vi har nu, säger Mikael Grumstedt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om