För Ida Johansson som är hotellchef på Camp Ripan i Kiruna, består en stor del av arbetsdagen av att jaga och rekrytera personal.
– Inför vintern är det 80-90 procent av tiden som går åt till att söka personal. Nu är det lite lugnare när personalen är på plats. Trots det går 50 procent i snitt per arbetsdag till rekryteringsarbete. Jag jobbar hela tiden mot nästa säsong. De senaste två åren så det har varit väldigt, väldigt tufft, säger hon.
Pandemin kom först och sedan kom rekryteringskrisen direkt på.
– Vi gick från en kris till en annan. När vi gick in i pandemin kunde vi behålla vår "baspersonal" som kan verksamheten, vilket var tur för annars hade det inte gått. Nu börjar det stabilisera sig igen och sökande kommer tillbaka men vi måste ha boenden, säger Ida Johansson.
Ett Kiruna som lider brist på bostäder i hög utsträckning är inte lätt att attrahera fast personal till. Camp Ripan har egen mark som de har haft möjlighet att bygga personalbostäder på. Det är en förutsättning för att överhuvudtaget kunna bedriva verksamhet. Dessutom har de, som många andra företag som är verksamma på orten, villalösningar för personalboende.
– Vi kan inte påverka bostadssituationen. Vi har gjort det vi kan med att kunna lösa boende till vår personal men vi kan inte påverka bostadsbristen här.
Enligt Ida Johansson så finns ingen konkurrens om personal mellan anläggningarna. Man samarbetar och hjälper varandra.
– Framför allt så känner man att man inte ensam i situationen. Turistorganisationen Kiruna-Lappland har vi också. Man träffas via dem och vi pratar oftast om de här sakerna. Nästan alla har problem med att rekrytera. Och samtidigt så har man inte sett sånt här stort tryck tidigare från gästerna. Man vill verkligen kunna leverera till hundra procent - fast man har en sjuttio procent stor personalstyrka.
Extra löneförmåner är verktyg för att få personalen att trivas och stanna.
– Trivs personalen så gör de ett bättre jobb mot kunderna och de stannar hos oss. Ett bevis på att vi lyckas är att personal som slutat, gjort något annat, kommit tillbaka. Men vi har personal som har varit här länge också.
I köket har kökschefen Martin Lindgren ansvaret. Han har jobbat i Camp Ripans kök i tolv år.
– Det har varit lättare den här säsongen än förra säsongen. Det är rekryteringsfirmorna som gjort att vi varit fulltaliga i köket. Men det handlar inte om lokala anställningar utan det har kommit folk utifrån.
Martin Lindgren jobbar med personal från jordens alla hörn.
– Vi har ett internationellt kök med personal från Grekland, Polen, Ryssland, Etiopien, Eritrea och Finland. Vi pratar mycket engelska. Många av dem är duktiga och erfarna kockar. Men jag tycka att man tappar det "genuina Kiruna". Om en gäst kommer så förväntar man sig kanske en Kirunabo i köket och inte en Stockholmare eller någon annan, säger Martin Lindgren.
En koll på Arbetsförmedlingens, Platsbanken, gör gällande att det i Kiruna kommun nu ligger ute runt 60 tjänster inom hotell- och restaurangbranschen. Den siffran är lågt räknad eftersom företagen i praktiken söker många fler än de utannonserade tjänsterna.
– Nu skulle vi behöva ganska många, kanske 15-20 stycken för sommarsäsongen och sedan till högsäsongen så skulle vi behöva vara 40 personer till. Vi sätter inte ut alla tjänster hos Arbetsförmedlingen utan plockar upp telefonen för att hämta in. Det har vi fått göra på ett annat sätt än tidigare, säger Ida Johansson.
Per-Anders Ruona, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Norrbotten säger att Kiruna sticker ut på flera sätt. Rekryteringproblemen finns på andra orter men i Kiruna är bostadsfrågan och en arbetsmarknad där industrin drar personal från offentlig sektor extra tydlig.
– I Kiruna är det en efterfrågan på arbetskraft inom alla branscher. Vi i norra Sverige behöver ett tillskott och inflöde av nya arbetsmarknader. Om vi ska kunna locka arbetskraft från andra delar av landet så behöver vi kunna erbjuda bostäder. Det delar ju Kiruna med flera andra ställen, men det är väldigt kritiskt just i Kiruna. Det finns jättemånga skäl och anledningar till varför situationen är som den är. Men det är tveklöst så att det är extra svårt, säger Ruona.