De startar Kirunas första mikrobryggeri

De har alla vuxit upp i Kiruna, några av dem har bryggt öl länge, några är nybörjare. Nu startar de upp Kirunas första mikrobryggeri tillsammans.

Till att börja med satsar Kiruna Bryggeri på öl som inte kräver lagring. Så småningom vill de utöka till mer komplex öl.

Till att börja med satsar Kiruna Bryggeri på öl som inte kräver lagring. Så småningom vill de utöka till mer komplex öl.

Foto: Henrik Radhe

Kiruna2018-05-06 18:00

Kent Andersson och Rolf Andersson har bryggt öl tillsammans i ett garage under tre års tid. Tanken om att expandera från hobbyverksamhet till en mer professionell nivå har funnits ett tag.

Men det var under en middag förra sommaren som idén blev till verklighet.

– Vi kände att det var dags, att vi behövde skala upp det här. Det var för litet rent utrymmesmässigt att fortsätta där i garaget, säger Kent Andersson.

Han menar att det inte finns något lokalt bryggeri i Kiruna sedan tidigare.

– Vi har väldigt bra förutsättningar här uppe, med bra vatten och en speciell flora. Vi kände att vi kommer kunna göra en väldigt bra öl här. Det är dessutom en bra marknad i Kiruna, med mycket turister, säger han.

I juli startade de fem kompisarna upp Kiruna Bryggeri Aktiebolag. Just nu pågår förberedelserna för fullt i den gamla restauranglokalen i badhuset.

Nu inväntar de bara bryggutrustningen, sedan är mikrobryggeriet klart för start. Planen är att ha den första ölen ute på marknaden i sommar.

– Vi har blivit inspirerade av en annan entreprenör i Kiruna som har gjort mycket bra saker för staden, där det blivit positiva spinn off-effekter. Vi vill ha ett liknande koncept där vi samarbetar med andra lokala entreprenörer. Vi vill brygga ett lokalt öl som riktar sig till Kirunaborna, krogar och restauranger. Sedan är besöksnäringen så klart också intressant för oss, säger Cecilia Flemström.

Hon upplever att det finns en speciell entreprenöriell anda i Kiruna, med goda möjligheter till samarbeten.

– Det finns ett positivt flow i Kiruna just nu, vi tänker att olika entreprenörer kan lyfta varandra, säger Cecilia Flemström.

Vad ska ni brygga för öl?

– Vi vill vara flexibla och prova olika sorter. Ale, pale ale, ipa och någon lager. Vi börjar med öl som inte behöver lagras, så att vi kan komma igång med verksamheten. Allt eftersom kommer vi att göra mer komplex öl som kräver lagring. Även om vi har ett basutbud så ska vi kunna komma ut med lite roligare öl på sidan om, det är något som tar oss framåt i kunskapen, säger Kent Andersson.

Vad är det roligaste med ölbryggning?

– För min del är det smaker, jag gillar att prova nya smaker. Processen i sig är väldigt rolig. Man kan alltid göra saker bättre och har väldigt stor möjlighet att påverka och få fram den smak man vill ha, säger Kent Andersson.

– Sedan finns det många runt omkring-effekter. Det är väldigt kul att få vara en del av Kiruna på det här sättet, att göra något lokalproducerat för vår stad där vi alla lever, bor och är uppväxta, säger Cecilia Flemström.

– Vi är väldigt hemkära allihopa, säger Kent Andersson.

Såväl smaken som bryggerikunskapen varierar i gruppen, vilket medlemmarna bara ser som något positivt.

– Vi kompletterar varandra väldigt bra. Vi kan till en början göra det vi är bra på, och lära oss det andra efterhand, säger Kent Andersson.

Kiruna Bryggeri

Delägare i Kiruna Bryggeri Aktiebolag är Kent Andersson, Rolf Andersson, Cecilia Flemström, Andreas Fredriksson och Fredrik Kangas.

Planerad produktionsstart är sommaren 2018, med batcher på upp till 1000 liter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om