De skapar ljuv musik med hjälp av solenergi

Mats Sidmalms rockklubb och musikstudio i Kiruna är en av de miljövänligaste i Sverige. Han vill visa att solenergi passar ypperligt så långt uppe i norr.

Mats Sidmalm, fastighetsägare och Andreas Selberg, Solenergi i Norrbotten, framför rockklubben som drivs av solpaneler.

Mats Sidmalm, fastighetsägare och Andreas Selberg, Solenergi i Norrbotten, framför rockklubben som drivs av solpaneler.

Foto: Maria Unga

Kiruna2020-06-03 07:00

Mats Sidmalm har förverkligat sin dröm om en egen rockklubb med musikstudio i toppklass i sin källare i fastigheten han äger. Nu har även hans vision om att driva den med solenergi blivit verklighet. 
– Det här är framtiden. Jag har alltid varit intresserad av nya tekniker och av miljön. Det är fantastiskt att kunna göra något för miljön. Men jag ser ekonomi i det här också, säger han. 
Tanken är att solenergin ska driva två lägenheter och musikstudion i husets källare, samt elbilen.  

Solpanelerna har kommit på plats och har redan börjat alstra energi. Tanken är att de 108 solpanelerna på taket ska alstra ungefär 30 000 - 35 000 kilowatt per år. 
– Då får jag mest troligt ett överskott. Särskilt när det är midnattssol, då kommer anläggningen att producera som mest, då kommer jag förhoppningsvis kunna sälja ström till Vattenfall. Det blir nästan som att du sätter in el på banken och så plockar jag ut den sedan på vintern när solpanelerna inte ger så mycket, säger Mats Sidmalm. 

Nackdelarna med solenergi i Kirunatrakten är uppenbara, i december och januari finns det knappt något dagsljus att tala om. 
– Nä, då kommer det inte att ge mycket. Men det behöver inte vara direkt solljus heller. Fördelen med solceller här uppe är att reflektionerna från snön gör det ypperligt. Och den bästa tillvaron för solceller är när det är någon minusgrad. Det är en myt som många pratar om här uppe, av okunnighet, att det inte går att satsa på solceller med vårt klimat. 

Mats Sidmalm har anlitat Andreas Selberg, Solenergi i Norrbotten, för att förverkliga sin planer. Han bekräftar bilden. 
– Solpanelerna mår som bäst i mars, april, maj. 25-30 grader är nästan för varmt, de får solsting kan man säga lite överdrivet. När det är sol och snö, för snön reflekterar också, och det är noll eller någon minusgrad, då är det top notch, säger Andreas Selberg. 
Redan under de första dagarna som panelerna var igång så har de producerat ström från klockan halv tre på natten till halv elva på kvällen. 
– Det ska bli jättespännande att se om de producerar ström dygnet runt när det blir midnattssol, säger Mats Sidmalm. 
– Jag tror att den kommer att göra det, på slutet blir det inte jättemånga kilowatt, men det blir ändå några, så det blir hela tiden en produktion. Jag tror att du kommer få börja sälja överskott ganska tidigt, säger Andreas Selberg. 

Förhoppningen är att snön ska rasa av från solpanelerna under vintern. Om det behövs så kommer Mats Sidmalm försöka sopa dem rena. Men enligt Andreas Selberg har Kiruna två fördelar jämfört med södra Sverige när det kommer till solceller. 
– Vårsolen, den är jättestark, när den pumpar upp där i februari då börjar den luckra upp och tränga igenom snön. Och när produktionen i panelerna kommer igång så hjälper det till att skjutsa iväg snön. Och sedan har vi midnattssolen. 

Musikstudion är en av de första i Sverige med så gott som obefintligt klimatavtryck. 
– Timo Räisänen skulle komma hit och spela, det var innan corona. Då skulle han ha tagit tåget från Göteborg, jag skulle ha hämtat honom från tåget med min elbil och han skulle ha spelat här och solen skulle ha stått för all energi, säger Mats Sidmalm, som har ännu en dröm för rockklubben. 
– Det är att få hit Greta Thunberg till en invigning, jag är så tokig så jag kommer försöka ta kontakt med henne. Hon är en stor förebild för mig.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!