Under flera års tid har stadsbiblioteket haft ett avtal med barn- och utbildningsförvaltningen. För
100 000 kronor per år har biblioteket utfört tjänster till skolorna.
Det innefattar bland annat bokbussen som åkt ut till skolorna och agerat skolbibliotek med bibliotekarie vissa dagar. Men nu har den verksamheten upphört.
- Skolan har sagt upp avtalet och vi har försökt hitta en lösning för samverkan. Men skolan vill nu själv försöka hitta en lösning, säger bibliotekschefen Carina Salomonsson.
Det avbrutna avtalet har till viss del även gjort att biblioteket varit tvungen att säga upp en anställd.
- Problemet är att vi inte har resurserna och uppdraget helt enkelt att åka ut och vara skolbibliotek längre. Men vi kommer fortsätta att besöka alla byar och Tuolluvaara, säger Carina Salomonsson.
Direktiv ses över
Enligt Kiruna kommuns nytillträdde skolchef Simon Lindh så avbröts avtalet under hösten.
- Min företrädare sa upp ett avtal rörande 100 000 kronor mot bakgrund av att man inte visste vad man betalade för. Jag kan inte se att den här ringa summan får alla de här konsekvenserna. Förvaltningen har inte tagit några beslut om att dra in eller minska någonting som har med skolbiblioteken att göra, säger han.
Enligt honom ser en arbetsgrupp över vad skollagens direktiv om att elever ska ha tillgång till ett skolbibliotek innebär.
- Utifrån detta ska vi se över och föreslå hur denna tillgång till skolbibliotek kan organiseras framöver för att våra barn och elever ska få det som de har rätt till, säger han.
Sämre tillgång till böcker
Det betyder att tillgången till böcker i skolorna kommer att vara sämre under vårterminen.
- Vi kommer att ha en plan klar och kunna arbeta vidare senast till hösten, säger Simon Lindh.
Under tiden får dagbarnen hos Anki Mäkelä klara sig utan besöken från bokbussen. Fram till nu har de fått besök av bussen en gång i månaden i samband med att den besökt Tuolluvaaraskolan.
- Barnen lånar ungefär 50 böcker per gång, säger Anki Mäkelä.
Vad blir konsekvensen för din verksamhet?
- Vi måste åka till stadsbiblioteket med buss i stället, det blir inte lika enkelt. Det blir mycket böcker att släpa på också. Så det blir nog inte lika ofta, kanske en till två gånger per termin.
Dagbarnen blev så besvikna att de ritade skyltar och åkte till stadshuset för att protestera.
- Jag tycker att det är dåligt. Vi tycker så mycket om bokbussen och alla böcker. Det finns många roliga sagor, säger Alva Eriksson.