Vi har tidigare berättat om socialnämndens beslut att ändra bemanningskvoten till 0,85. Beslutet från 2007 om en kvot på 0,80 infriades aldrig, kvoten har istället legat på närmare 1,0. Att gå från närmare 1,0 till 0,85 innebär en minskning av personal motsvarande 40 heltidstjänster.
Personalminskningen startade under våren något som Kommunal var mycket kritiska till. Nu märks effekterna av förändringen.
– 0,85 är rena vansinnet. Man är bara två personer på varje skift. Man hinner aldrig gå ut med en brukare. Vissa får ligga i sängen för att de har fallrisk, man kan inte ha dem uppe, då får de ligga hela dagarna i sängen för att säkerställa så att de inte går och ramlar. Det finns inte personal som kan vara behjälplig, säger Gunilla Eliasson, facklig företrädare.
Personalen är schemalagd varannan helg då de arbetar 12 timmar per dag fredag till söndag.
– Det finns ingen tid för återhämtning, du hinner bara landa så ska du ut igen, den befintliga personalen slits ut, säger Kristina Nutti, som själv arbetar inom hemtjänsten och är facklig företrädare.
De vittnar om att personalen är mer stressad, fler blir sjukskrivna och väljer att gå ner i arbetstid för att orka. Några säger upp sig. Medicinavvikelserna har ökat och omvårdnaden försämrats.
– Brukarna får inte det som de är berättigade till att få. Omvårdnaden är klart försämrad, tiden har minskat per brukare, säger Ulrika Haapaniemi.
Enligt Kristina Nutti har tiden per brukare inom hemtjänsten också dragits ned.
– Vissa ska vi fixa lunch till på tio minuter. Då har de kanske en låda fryst mat som tar åtta minuter att värma. Hur mycket tid har vi då till att se till människan äter då, som kanske är jättedement, jo man har två minuter.
Under ett skift en lördag hade Kristina Nutti under sina tolv arbetstimmar 35 besök hos brukare på en dag.
– Under dagarna hinner du aldrig ta en kafferast, du hinner knappt ta en pisspaus, säger hon.
– Från Kommunals del reagerar vi starkt mot att kommunen har gjort de här förändringarna, nu är vi förbannade, säger Marita Sikka.
– Ytterst så är det vårat kommunalråd Gunnar Selberg som är ansvarig. Det är han och kommunledningen som sätter ramarna. Men han har inte någon insikt i hur verksamheterna ser ut, men han tror att han har det för att han sitter och tittar på lite siffror, säger Kristina Nutti.