De räddade äldre par från att brinna inne

Arbetarna från bostadsbolaget FAB upptäckte branden, slog larm och gick sedan själva in i det rökfyllda bläckhornshuset. De räddade ett äldre handikappat par som låg och sov när branden bröt ut.- Fem minuter till och hela kåken hade rykt, säger Ingvar Ekepil.

Rökdykare kontrollerade att den brinnande lägenheten var tom.

Rökdykare kontrollerade att den brinnande lägenheten var tom.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-09-04 06:00
Nu klarade sig Bläckhornet på Malmbergsgatan 7 i Kiruna med en utbränd lägenhet i husets övre plan. Det var där som branden började vid åttatiden i går morse.
Smattrade i taket
Ingen var hemma i lägenheten när elden fick fäste, men det visste inte FAB-personalen som av en händelse befann sig i området.
Ingvar Ekepil gav sig in i lägenheten och fick krypa efter golvet på grund av rökutvecklingen.
- Jag försökte ta mig till det jag tror var barnens sovrum där det brann som värst. Men jag tog mig inte ända fram, säger han.
I lägenheten nedanför låg ett äldre par och sov, även där var det tät rök. FAB-personalen väckte kvinnan och den rörelsehindrade mannen och hjälpte dem att ta sig ut.
- Det smattrade i taket på grund av hettan. Precis när vi hade fått ut dem small fönstren, berättar Ingvar Ekepil.
Paret fördes med ambulans till sjukhus för kontroll av rökskador Under tiden evakuerade hemtjänsten en kvinna i den andra lägenheten på nedre planet.
När räddningstjänsten kom på plats slog lågorna ut från ett av fönstren på övervåningen. De gick in med rökdykare för att kontrollera att lägenheten var tom samtidigt som de förberedde släckningsinsatsen.
Lägenheten utbränd
Bedömningen från räddningsledaren Hans Stenmark var att huset kan räddas, men att de hann fram i sista sekunden. Den övre lägenheten var helt utbränd medan de nedre lägenheterna klarade sig med rökskador.
- Gipsskivorna gorde att branden inte spred sig så snabbt som den hade kunnat göra, säger han.
Det så kallade bläckhornet byggdes i början av förra seklet och utgör en del i Sveriges bäst bevarade sammanhängande bebyggelse av arbetarbostäder.
Orsaken till branden är inte fastslagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om