De mindre skolorna kan läggas ned

Skolstruktur 2.0 föreslår att hälften av skolorna i Kiruna kommun läggs ned inom fem till tio år. Förslaget väcker starka känslor inom lärarkåren.

LUOSSAVAARASKOLAN. Till hösten flyttas årskurs fyra till sex bort till någon annan skola. Om fem år läggs skolan ned. Allt enligt ett förslag från barn- och utbildningsförvaltningen.

LUOSSAVAARASKOLAN. Till hösten flyttas årskurs fyra till sex bort till någon annan skola. Om fem år läggs skolan ned. Allt enligt ett förslag från barn- och utbildningsförvaltningen.

Foto: Simon Eliasson

Kiruna2015-03-25 17:18

Det förslag som barn- och utbildningsförvaltningen förordar innebär att det kommer att finnas hälften så många skolor i Kiruna kommun – sex stycken med början år 2020.

De skolor som blir kvar ska ha klasser från förskoleklass upp till årskurs 9. En av de tänkta skolorna är ny och ska byggas i Kirunas nya centrum. De skolor som man föreslår blir kvar är: Abisko skola, Högalidskolan, Nya Raketskolan, Ny centralskola, Vittangi skola och Karesuando skola.

Det skulle innebära att Luossavaaraskolan, Tuolluvaaraskolan, Bergaskolan och Triangelskolan läggs ned inom fem år. Jukkasjärvi skola, Svappavaara skola och Övre Soppero skola föreslår man läggs ned redan till hösten.

Dessutom innebär förslaget en stor omstrukturering för de skolor som finns kvar nu i höst som ska föregå nedläggningen av de utvalda skolorna.

Luossavaaraskolan som idag har förskoleklass till årskurs 6 får bara ha kvar förskoleklass till årskurs 3. Detsamma gäller Tuolluvaaraskolan samt antingen Bergaskolan eller Triangelskolan. Den andra ska ha årskurs 4 till årskurs 6. Högalidskolan ska från och med hösten endast ha årskurs 4 till 9 enligt förslaget.

Förslaget som nu presenterats för Kiurna kommuns lärare väcker starka känslor hos flera av kommunens lärare. Uppgivna röster säger:

– Jag säger upp mig.

– Jag går i pension.

– Jag vet inte om jag är kvar.

Den tidsplan som redovisas i förslaget säger att arbetet pågått sedan slutet av 2013. Remissperioden ska vara från mars till april 2015. I april ska det beslutsunderlag presenteras som politikerna sedan fattar sitt beslut på.

De lärare som uttalat sig tycker att det känns som ett beslut som redan är taget, även om både de själva och allmänheten nu får en kort tid på sig att lämna in sina synpunkter.

– En sak vi reagerat på är tidsgången. Utredningen har pågått under ganska lång tid. Ingen i personalen har fått höra någonting, säger en lärare.

De säger att de inte fått höra ett ord om vad som är på gång förrän nu, i slutet av mars.

– Alla sitter som fågelholkar.

De anser att den psykosociala arbetsmiljön redan påverkats. De vet inte om de kommer att få helt nya kollegor till hösten och nya arbetsplatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om