De kastar sig från planet i 30-gradig kyla

Ända sedan 1952 har Fallskärmsjägarna från Karlsborg i Västergötland förlagt sina vinterövningar till Kiruna.Snart muckar de sista värnpliktiga och hur framtiden ska se ut hänger delvis fortfarande i luften.

Upställning för inspektion. Utrustningen kollas flera gånger inför avresan och inför uthoppet.

Upställning för inspektion. Utrustningen kollas flera gånger inför avresan och inför uthoppet.

Foto: Hans Sternlund

Kiruna2010-02-25 10:22

De värnpliktiga som snart ska hoppa ut i den 30-gradiga kylan sitter till synes försjunkna i sina egna tankar.
Det bullrar förfäligt mycket i ett Herkulesplan och det är ingen vits att försöka samtala. Allt ska ändå redan vara sagt vid genomgången i hangaren.
Noggrann förberedelse
Förberedelserna har varit minutiösa, packning och genomgång av utrustning har tagit flera timmar. Hjälmar och ryggsäckar ska ligga med militärisk precision i spikraka rader inför inspektionen.
? Med rutinerna och noggrannheten skapar man en trygghet för soldaterna. Man gör exakt samma sak varje gång. Inget får saknas eller ligga fel, då kan det sluta i katastrof, säger Jens Ramhöj, pressofficer vid K3 i Karlsborg.
Pirrar bara lite
De värnpliktiga är inte särskilt nervösa. Hoppat har de gjort många gånger tid under sin utbildning.
? Vi ska ut på övning nästa vecka och det blir lite tuffare. Det här är mest kul och bara lite pirrigt, säger Alexander Herbring från Stockholm.
Fallskärmsjägarna är i Kiruna för sin vinterövning och nu pågår hoppvecka. Man hoppar från 200-300 meters höjd med parabolformade skärmar som löses ut snabbt och automatiskt.
Att det är extremt kallt sätter allt på sin spets. Till Fallskärmsjägarna söker man sig frivilligt för att testa sina gränser. Ju större utmaning desto bättre.
? Men jag hade gärna sett att den här kylan hade dröjt till slutet av vinterutbildningen. Nu kan vi inte öva utomhus lika mycket som vi hade velat. Vi kan aldrig acceptera köldskador, säger regementschefen Anders Löfberg.
Förändringar väntar
Både Löfberg och arméinspektör Berndt Grundevik, generalmajor till graden, ska vara med i hoppövningen. Det innebär att de måste underställa sig övningsledningen.
? Vi ställer upp oss som vanliga soldater i ledet. Om man ska kunna ge order måste man också kunna ta order, säger Berndt Grundevik.
Hur det blir med övningarna i Kiruna i framtiden återstår att se. Stora förändringar väntar för Fallskärmsjägarna, precis som för resten av den svenska försvaret.
De sista värnpliktiga muckar till midsommar och ska ersättas med avlönade soldater.
Blir kvar på K3
Fallskärmsjägarna kommer dock att bli kvar som en del i underrättelsebataljonen på K3 och vinterutbildning kommer att behövas även i fortsättningen. Inte minst för svenska insatsstyrkor som ska operera utomlands.
? Det kan vara kallt i Afghanistan och Kosovo också. Det finns också likheter med extrem kyla och extrem hetta. Det handlar om att vara förberedd för svåra omständigheter, säger Berndt Grundevik.
Allt detta är sagt innan Herkulsplanet närmar sig rätt höjd och målet för hoppövningen. Den stora bakluckan öppnas och vi ser rakt ut i lufthavet och skogsterrängen.
En efter en försvinner soldaterna för våra ögon, vi hinner se skärmarna vecklas ut innan luckan stängs och det dova flygplansbullret gör sig påmint igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om