De kan bli strandsatta i väglöst land

Ingen vill ta över den gamla järnvägsbron vid Kalixfors och nu hotar Trafikverket med att stänga och riva bron.Det skulle göra nio bofasta personer strandsatta i väglöst land.

De boende i Kalixfors samlades vid den gamla bron när NSD skrev om frågan för ett år sedan. Fortfarande har inte ägarfrågan fått någon lösning och nu hotas bron av rivning.

De boende i Kalixfors samlades vid den gamla bron när NSD skrev om frågan för ett år sedan. Fortfarande har inte ägarfrågan fått någon lösning och nu hotas bron av rivning.

Foto: Åsa Junkka

KIRUNA2012-03-13 13:43

Den gamla bron med de karaktäristiska stålspannen används numera som vägförbindelse för nio bofasta och ett 60-tal ägare av fritidsstugor i området.

Bron utgör även gränsen mellan Gällivare och Kiruna kommuner. De fastboende finns på Gällivaresidan, men har bara någon mil in till Kiruna centralort.

Nu ger Trafikverket kommunerna och fastighetsägarna en sista chans att ta över bron. Annars kommer den att stängas och därefter rivas ut.

Det kan vara så att ingen får beträda bron ens i dag.

- Det är en järnvägsbro och de är inte öppna för allmänheten. Jag har inte hittat någon dispens för att den får användas, säger Anders Carolin vid Trafikverket.

Pröva en dispens
Nu ska emellertid Trafikverket pröva en dispens för de fastboende och fritidsfolket.

- Men det är under förutsättning att de har en avsikt att ta över bron, fortsätter Anders Carolin.

Bengt Lehtola är ordförande för vägsamfällighetsföreningen som hittills inte har velat ta det ansvaret. Han understryker dock att bron är av yttersta betydelse för att de bofasta ska kunna ta sig till och från hemmet.

- Frågan är om inte kommunerna har ett ansvar ur ett samhällsskyddsperspektiv, säger han.

Kommunstyrelsen i Kiruna beslutade dock nyligen att inte ta på sig några förpliktelser. Däremot ska kommunen kontakta de berörda i området och höra om man kan hjälpa till på något sätt.

Borde ta ansvar
Kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) skickar samtidigt en passning till grannkommunen:

- Jag tycker kanske att Gällivare kommun borde visa ett intresse för sina fastboende.

Kirunapartisten Anders Hultbro kan hålla med om det, men anser att även Kiruna borde ta ansvar i stället för att bolla frågan fram och tillbaka.

- Vi föreslog att kommunen ska bilda en gemensam samfällighetsförening med de boende. Frågan kommer ändå tillbaka till kommunen och det är bättre att ta tag i frågan och bespara folk mycket oro.

Centerpartisten Rune Lans lanserade en egen en idé till lösning.

- Vi kan skicka in en begäran om K-märkning av bron. Då kommer ingen att kunna röra den på flera år när frågan ska utredas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om