De hittar nya gruvarbetare

Fem arbetsförmedlare ska se till att den växande gruvbranschen i Sverige hittar personal.Nu öppnar Arbetsförmedlingen ett Sverigekontor i Kiruna med specialinriktning mot gruvnäringen.Utmaningen blir att få folk att förstå att jobben finns norröver och i inlandet.

Arbetsförmedlingen öppnar ett Sverigekontor i Kiruna för gruv- och           mineralnäringen. Tommy Pålsson, Liz Asplund och Anette Aidanpää ska hjälpa till med personalförsörjningen i Sveriges gruvor.<_Bildtext Fotobyline>foto: hans sternlund</_Bildtext Fotobyline>

Arbetsförmedlingen öppnar ett Sverigekontor i Kiruna för gruv- och mineralnäringen. Tommy Pålsson, Liz Asplund och Anette Aidanpää ska hjälpa till med personalförsörjningen i Sveriges gruvor.<_Bildtext Fotobyline>foto: hans sternlund</_Bildtext Fotobyline>

Foto:

KIRUNA2012-01-12 06:00

Här i Norrbotten känner vi mycket väl till att gruvorna har fått en renässans och kommer att behöva rekrytera mycket personal de närmaste åren.

Enligt en ny beräkning handlar det om ett behov på 5 000 personer för gruv- och mineralbranschen i Sverige.

Den saken är inte lika känd i alla delar av landet och här har nystartade nationella arbetsförmedlingen i Kiruna en pedagogisk insats att göra.

Det är heller inte utbredd kunskap att gruvarbetet har förändrats och utförs nästan till lika stor del vid kontrollpaneler som i mörka gruvorter. Bara inom LKAB finns 180 olika yrken.

Fördjupar kunskaper
Tre av dem fem tänkta gruvarbetsförmedlarna har redan börjat jobba och tanken är att ytterligare två ska vara i gång i februari.

- Det handlar mycket om att komma ut och se hur personalbehovet ser ut på kort sikt och på lång sikt, säger Tommy Pålsson.

Nu håller de på att förkovra sig som bäst. I går var de på plats vid LKAB i Kiruna, träffade personalchefen Mikael Pudas och fick en inblick i verksamheten.

- Har man jobbat som arbetsförmedlare i Kiruna han man naturligtvis en viss kunskap sedan tidigare. Nu handlar det om att fördjupa kunskaperna och få hela bilden, säger Anette Aidanpää.

Gruvor väcks till liv
- Det ska bli jättespännande att lära sig branschen från grunden, säger Liz Asplund.

Snart ska de åka på turné till Västerbotten där de ska se på gruvor, träffa gruvföretag och stifta bekantskap med SGU, Sveriges geologiska undersökning.

En annan del av landet som är intressant är Bergslagen där de slumrande gruvorna har börjat väckas till liv.

- Det som ligger närmast i tid är satsningarna i Kiruna, Malmberget, Svappavaara och Pajala. Jag tror att det kommer hända mycket i Västerbotten och Bergslagen på lite sikt, säger Tommy Pålsson.

Ingenjörer från Saab
En bransch som det inte går lika bra för är bilindustrin, i vart fall inte den i Trollhättan. Kanske finns många av de ingenjörer som gruvbranschen skriker efter där?

Som av en händelse kommer två personer från arbetsförmedlingen i Trollhättan till Kiruna för att titta på den lokala arbetsmarknaden.

Kiruna är numera en av de orter i Sverige som har lägst arbetslöshet.

- Vi måste få inflyttning. Kirunaborna räcker inte till för alla jobben. Vi ska få det att synas att det är högkonjunktur här uppe, säger Tommy Pålsson.

Gruvarbetsförmedlingen i Kiruna är den tredje specialarbetsförmedlingen i Sverige. Sedan tidigare finns nationella arbetsförmedlingar för kultur och media samt sjöfart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om