De får jobb i Kiruna 2016

Såväl lärare och socionomer som vård- och omsorgspersonal lär få jobb i Kiruna nästa år.

PERSONAL. Kommunen söker ett antal behöriga lärare och förskollärare redan nu. Rekryteringsbehovet för dessa yrken bedöms öka under de närmaste åren.

PERSONAL. Kommunen söker ett antal behöriga lärare och förskollärare redan nu. Rekryteringsbehovet för dessa yrken bedöms öka under de närmaste åren.

Foto: Simon Eliasson

KIRUNA2015-12-17 07:00

Just nu söker kommunen sju förskollärare och sex lärare. Enligt kommunens beräkningar av pensionsavgångar infaller pensionstoppen 2018 och därmed bedöms rekryteringsbehovet öka ytterligare framöver.

– Är man behörig i de yrkena får man definitivt jobb här. Man vill nästan uppmuntra ungdomar att utbilda sig till de här yrkena, säger kommunens personalchef Ann-Sofie Reineström.

Under hösten har kommunen haft en hel del tjänster inom vården ute och enligt Ann-Sofie Reineström lär behovet av vårdpersonal vara fortsatt högt under 2016.

De senaste månaderna har också behovet av personal till kommunens HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn varit stort. Hur det rekryteringsbehovet utvecklas är svårt att säga, men kommunen söker fortsatt personal till HVB-hemmen.

NSD har tidigare berättat att kommunen lex Sarah-anmält sig själv då handläggarna på socialförvaltningen inte kunnat hantera ärenden i enlighet med socialtjänstlagen.

Läs mer: "Kommunen lex Sarah-anmäler sig själv"

Och enligt Ann-Sofie Reineström kommer kommunen att satsa hårt på att rekrytera socionomer och socialsekreterare, bland annat genom att delta vid rekryteringsmässor på länets universitetsorter.

– Där går vi ut och berättar att vi finns och då försöker vi också att marknadsföra kommunen. Vi har ju ett stort utbud av både kultur- och friluftsliv, och det försöker vi hålla fram, säger hon.

Kommunen har också tandemrekryterat ihop med bland annat LKAB och Tekniska verken. Tanken bakom det är att locka upp familjer.

– Vi har lite mer traditionellt kvinnliga jobb, medan det är tvärtom på Tekniska verken, säger Ann-Sofie Reineström.

Tandemrekryteringen lär fortsätta även nästa år.

NSD har tidigare berättat om att bostadsbristen i Kiruna gör det svårt för företag att rekrytera.

Läs mer: "Vi bromsar och gasar samtidigt"

Bostadsbristen har även påverkat kommunens möjligheter att bemanna olika verksamheter, men Ann-Sofie Reineström upplever att problemen var större för ungefär ett år sedan.

– Min känsla är i alla fall att det är ett mindre problem nu. De som får jobb här och verkligen vill hit verkar lyckas med att hitta en bostad på något sätt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om