De dansar för att förändra världen

Det handlar om att förändra världen, att uppleva gemenskap, att synas - och något så självklart som att få tjejer.Det finns många anledningar att vara med i en breakdancegrupp.Fråga bara de sju Kirunakillarna i Until thend crew.

Så här såg det ut när Until thend crew uppträdde under dansuppvisningen Jump Up i Kiruna under Kulturveckan. I kväll sätter de upp sin egen show i Kiruna Folkets hus.FOTO: MARIA UNGA

Så här såg det ut när Until thend crew uppträdde under dansuppvisningen Jump Up i Kiruna under Kulturveckan. I kväll sätter de upp sin egen show i Kiruna Folkets hus.FOTO: MARIA UNGA

Foto: Maria Unga

KIRUNA2012-05-11 06:00

De kommer alla från olika länder och har olika upplevelser och erfarenheter bakom sig. Invandrarbakgrunden har de gemensamt, liksom kärleken till dansen.

De fastnade för 80-talsfenomenet breakdance mest av en slump.

Har aldrig dött
- Jag och Bader fick frågan om vi ville uppträda på Unga örnar. Då höll vi på med hiphop och det var inte alls seriöst. Breakdance upptäckte vi på Youtube. Vi började för att synas och för att få tjejer, säger Eddy Nguyen.

- Senare har vi sett att dansen har gett en massa annat också, tillägger Helal Qorbani för säkerhets skull.

Det är fortfarande på videosajten Youtube som de plockar upp de flesta steg och rörelser. Sedan lär de ut till varandra och sätter ihop allt till en helhet.

Och visst, dansformen var kanske som störst i början på 80-talet, men...

- Den har aldrig dött, utan bara legat lite lågt ett tag. Breakdance har kommit tillbaka stort på 2000-talet, säger Eddy Nguyen.

Efterhand har dansen kommit att spela en allt större roll i deras liv. Eddy Nguyen säger att det handlar det om att förändra sig själva, förändra världen och förändra bilden av dem.

- Det är genom dansen som vi kan ändra på hur folk ser på oss. Vi vill visa att det finns en annan sida än det många tänker om invandring och kriminalitet.

Bader Alemam säger:

- Genom att dansa tre danser kan jag säga mer än om jag skulle skriva en hel bok om att förändra världen.

Utöver sitt eget dansande lär de ut breakdance till både yngre och jämnåriga. De tror att både infödda Kirunaungdomar och invandrarungdomar har mycket att upptäcka.

- Vi vill få med andra som kanske bara hänger på stan eller är ute och super, säger Bader Alemam.

Tillägnas systern
I kväll sätter de upp föreställningen "What´s your story" i Folkets hus i Kiruna. Temat är att alla har olika berättelser som tagit dem dit de är i dag. Det handlar om det förflutna och om dit de vill nå.

Föreställningen tillägnas till viss del Eddy Nguyens syster som har gått in i ett apatiskt tillstånd sedan hela familjen hotas av utvisning. Hon skulle annars ha varit med i gruppen.

- Hon har missat allt som vi har fått vara med om de senaste månaderna. Vi vill visa att alla har rätt till en dröm, säger Eddy Nguyen.

I föreställningen medverkar också dansare från Luleå, Piteå och Kalix.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om