De bygger inte nytt

Osäkerheten kring framtida flytt, ersättning och var de som måste flytta ska ta vägen är påfrestande för de boende på Norrmalm där LKAB börjat köpa upp hus.– Jag trivs otroligt bra i Kiruna och är en obotlig optimist. Men till och med jag har börjat fundera på att flytta, säger Fredrik Björnström som bor med sin familj i en villa på området.

KIRUNA2013-08-13 09:42

Fredrik Björnström och frun Åsa Jannok har fortfarande inte sålt huset till LKAB.

Trivs i Kiruna

– Om vi skulle sälja nu och sedan bo kvar till barnen gått ut skolan skulle delar av vinsten ätas upp av hyreskostnader, så vi avvaktar, säger Fredrik Björnström.

Någon klar plan om vad som kommer hända sedan har de inte, men en nybyggnation är Fredrik Björnström tvivelaktig till.

– Det finns inte en chans att vi skulle kunna bygga lika stort som vi bor idag för den pengen. Jag vet inte ens var vi skulle kunna bygga, säger Fredrik Björnström.

Blir ni kvar i Kiruna?

– Vi kommer nog stanna trots allt. Barnen har några år kvar i skolan och vi trivs med närheten till fjällen. Men det är många i vår bekantskapskrets som pratar om att flytta, det här är nog något som kan få folk att ta steget, säger Fredrik Björnström.

Informationsbrist

Vad tror du krävs av kommunen/LKAB för att få folk att stanna och bygga nytt?

– Nyckel mot nyckel vore ju bäst. Jag tror att alla är positiva i grunden till det som händer, att gruvan expanderar. Men det saknas information. Man är ju inte skattejurist bara för att man äger en fastighet, och det är mycket onödig oro som hade kunnat förebyggas om man bara informerade. Det behöver inte vara något avancerat, en lathund från LKAB med vad man bör tänka på vid försäljning. Hur ser skattereglerna ut till exempel. Risken är ju att de som inte har full koll på sånt här blir förlorare, säger Fredrik Björnström.

"Ingen brådska"

Anders Lindberg, ställföreträdande informationsdirektör på LKAB, menar att bolaget informerar tillräckligt.

– Vi informerar i många kanaler, bland annat tidningen Framtid som går ut till alla hushåll. Har man behov av mer information så är det bara att höra av sig, säger Anders Lindberg.

Vore det inte bra med mer personlig information till de berörda?

– Ska man informera personligen måste man ha information att ge. Det är ingen brådska än så länge. Vi har tio år på oss, och eftersom vi inte har mer detaljerad information ännu så börjar vi på det här sättet, säger Anders Lindberg.

LKAB:s förvärv på Norrmalm

Vid halvårsskiftet hade LKAB köpt cirka 30 hus i stadsdelen.

Under hösten räknar företaget med att gå vidare med ytterligare 40 stycken intressenter.

Totalt kommer LKAB köpa loss cirka 200 hus på Norrmalm.

Källa: Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsomvandlingarna, LKAB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!