Man får laga efter läge. Ett uttryck som beskriver anpassning. Det är också en klockren beskrivning av hur paret Renblom har förhållit sig till gränslinjen, eller deformationslinjen som LKAB benämner den, som har flyttats. För ägarparet av Direkten, kioskbutiken vid Sporthallen i gamla delen av Kiruna, har situationen varit osäker under flera år.
– I och med att gränsen tidigare gick bakom oss var planen att vi skulle bort. Vi skulle lösas in av LKAB och vi förde diskussioner, inledande förhandlingar, med dem. Men sedan kom ju pandemin och då var vi tvungna att hålla stenhård fokus på det, att få det att funka, säger Robert Renblom som tillsammans med sin fru Ann-Helen driver kioskbutiken.
Butiksbyggnaden skulle alltså bli inlöst. De använde även en grannlokal för glassbar sommartid. Den drabbades av vattenskada och det såg inte ljust ut med fortsatt kundunderlag. Förutom att bostäder skulle tömmas i hela gamla centrum så skulle arbetsplatserna i närområdet försvinna som Sporthallen och gamla Parkskolan.
– Man kan säga att osäkerheten har varit stor under flera år. Vi får fundera flera varv kring vad som ska ske. Det här har vi pratat om i flera år och vänt och vridit på situationen, säger Robert Renblom.
Men i slutet av 2020, för snart tre år sedan ritades kartan om och deformationslinjen flyttades. Från att ha fokuserat på att bli inlösta så stod det klart att man skulle bli kvar. Vägen framför butiken, Adolf Hedinsvägen, blev den nya gränsen. Ett helt nytt scenario med nya tankar tog vid.
– Vad händer när stan töms? Hur ska vi hantera en minskad försäljning och ta höjd för det? Till slut är ju allting borta hela vägen mot gruvan. Det såg mörkt ut. Eftersom vi inte var inräknade i stadsflytten och ersättningsproceduren så var det inte självklart att vi skulle få en lokal. Allt var så osäkert, säger Ann-Helen Renblom.
De beslutade sig för att expandera och starta upp ytterligare en Direkten. Både för att säkra verksamheten men även för att kunna dela upp utbudet. Sedan några månader tillbaka finns det en till kioskbutik i en lokal i Kiruna nya centrum.
Ni har anpassat er till situationen och gränslinjen?
– Det finns alltid osäkerhet om man driver en verksamhet. Man får verkligen ta det som det kommer och man får fatta besluten utifrån det, säger Robert Renblom.
Nu har gamla delen av Kiruna som Direkten tidigare servat i stort sett tömts. Men än har man kunder och det syns inte nämnvärt på siffrorna att situationen är en annan.
Hur resonerar ni kring deformationslinjen som kanske inte ligger fast?
– Man har inget facit och gränsen kan ju flyttas igen. Man törs inte riktigt satsa för man vet inte vad som händer. Vi lever i ett vakuum och väntar och ser. Ifall den här gränsen flyttas så hoppas vi att man får lite tid på sig så att det inte blir panik.
Finns det någon farhåga att marknadsvärdet har sjunkit om ni hamnar i läget att ni får inleda en ny förhandling om inlösen?
– Så är det. Hur räknar man då? Man vet ju inte vart någonstans verksamheten är i det skedet heller och om man tappar omsättning och sedan kommer LKAB och knackar på dörren så kanske vi har sänkt omsättningen med hälften. Vad händer då i de här diskussionerna?