Sameröstlängden växer inför varje val. Sedan 1993 har röstlängden vuxit från 5390 personer till 9220 inför årets val. Inför årets val kom 1023 nya anmälningar in. Av dem blev 894 personer godkända, detta enligt Sametingets hemsida.
Elisabeth Kråik, partiet Samerna, är vice ordförande i Sametingets valnämnd. Hon är glad över att fler samer ansöker om att bli upptagen i röstlängden.
– Det är roligt. Jag tror att det är viktigt att alla engagerar sig för att få folk att rösta och vara med i röstlängden, säger hon.
Varför tror du att fler anmäler sig?
– Jag tror att engagemanget växer, att man pratar mer öppet om vad vi står inför för problem, vad är det vi måste engagera oss i, jag tror att det finns många olika intresseområden som också gör att man söker.
– Sedan tror jag att det fungerar som ett bevis för att man är same för de som tappat en del av sin identitet. Man har kanske inte vuxit upp i det samiska samhället men fått reda på att morföräldrarna var samer och börjat kolla den biten, då vill personen söka in för att få en bekräftelse på att vara same.
Samtidigt som sameröstlängden stadigt växer så minskar valdeltagandet. 1993 var 72 procent av samerna i röstlängden med och röstade, 2017 hade det sjunkit till 58 procent.
– Det är bara spekulationer, men en del är missnöjda över att man inte kommer så långt som man vill, en del tycker att det bara är tjafs i Sametinget. En del är bara med i röstlängden för att få bekräftelse. Man vet kanske inte vad man ska rösta, varför och på vad. Det är jättesvårt att komma åt problemet med att få folk att hitta ett engagemang, säger Elisabeth Kråik.
Enligt en opinionsundersökning som Novus har gjort för Sameradion och SVT Sápmi så kan valdeltagande bli rekordstort i år. Av 501 tillfrågade personer så svarar 71 procent att de "absolut ska rösta" och 17 procent "ja kanske".
Det är vanligt med poströster i sametingsvalet något som är problematiskt enligt Elisabeth Kråik. Ungefär fyra procent av poströsterna blir ogiltigförklarade på grund av olika misstag, som till exempel att underskrift saknas eller att kuvertet är fel ihopklistrat.
Vallokalerna kommer att anpassas efter den pågående coronapandemin.
– Vi ska ha dörrvakter som ser till att det inte kommer in för många, personal som spritar pennor och bås, vi har tagit till de åtgärder som rekommenderas.