Därför syns inte LKAB:s affärer

LKAB:s husköp i Kiruna och Malmberget syns inte i fastighetsregistret. Från Villaägarna kommer kritik om att LKAB "mörkar" priserna. – Det ligger inte i vårt intresse att försöka mörka. Vi har berättat snittpriserna för både Kiruna och Malmberget, säger Anders Lindberg, informationschef LKAB.

Bensinmacken på Norrmalm köptes av LKAB i november förra året. Den förra ägaren är idag hyresgäst och har viss verksamhet kvar. Bensinpumparna är dock borta.

Bensinmacken på Norrmalm köptes av LKAB i november förra året. Den förra ägaren är idag hyresgäst och har viss verksamhet kvar. Bensinpumparna är dock borta.

Foto: Simon Eliasson

KIRUNA2014-02-13 06:28

Vad gäller Kiruna står fortfarande flera av de som sålt till LKAB kvar som tomträttsinnehavare och taxerade ägare. Det gäller villor på nedre Norrmalm som sålts de senaste åren.

Ingen reglering inledd

I ett par av fallen som NSD undersökt står inte LKAB med på något sätt i fastighetsakten - och inte heller hos Skatteverket är affären noterad.

Anledningen till att affärerna inte dyker upp i till exempel NSD:s lagfartslista eller hos Lantmäteriet är att LKAB har valt att reglera fastigheterna, det vill säga slå ihop dem med fastigheter de redan äger.

– Det är vanliga köp vi gör, men vi söker inte ny lagfart. Det hade blivit för många att hålla reda på. Husen ska avvecklas i framtiden, och därför sker det en reglering in i befintlig fastighet, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.

När en sådan reglering sker blir även köpebreven offentliga hos Lantmäteriet. Men enligt Lantmäteriet har ingen reglering inletts på det aktuella området.

– Arbetet med detta pågår just nu. De flesta husen köptes här före jul, sent på hösten, säger Anders Lindberg.

En del hus köptes ju redan 2011?

– Vi håller på att söka rutiner här. Det är ganska nytt att vi köper småhusfastigheter i Kiruna, men de kommer regleras in, säger Anders Lindberg.

"Låter det hänga i luften"

Lars Stålnacke är ordförande i Kirunasektionen av Villaägarna. Han är kritisk mot att LKAB:s reglering av fastigheterna inte inletts.

– Man låter det hänga i luften, och på så sätt syns det inte i något prisregister. Det enda jag kan komma fram till är att man försöker mörklägga. Vi är många som försökt gräva i det här under lång tid, säger Lars Stålnacke.

Han menar att det blir till nackdel för framtida säljare.

– I och med att ingen får några jämförelsepriser i det område som berörs så får LKAB en fördel vid fortsatt inlösen. Som säljare har man bara mäklarens utsaga. Vad har de andra fått? Man har ingenting att jämföra med, säger Lars Stålnacke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!