Det gick snabbt från idé till verklighet när Kiruna Pride startades. Från ett telefonsamtal i april-maj till evenemang 23 juni. Det var Kiruna IF regnbågsfärgade hockeytröjor och arbete mot att bli ett hbtq-certifierat hockeylag som väckte inspiration till att starta en pridefestival i staden.
– Kiruna IF ska ha en stor eloge. Jag inspirerades av dem och tänkte, "oj, det går att göra detta i Kiruna", säger Jimmy Johansson, ordförande i Kiruna Pride.
När hbtq-frågorna uppmärksammades av hockeylaget i Kiruna målades staden bland annat upp som en homofob stad med en stark machokultur. Något som är under förändring.
– Jag tror att fler och fler vågar vara öppna med sin läggning nu än tidigare. Förut flyttade man från Kiruna istället, säger Annica Henelund, styrelsemedlem.
Jimmy Johansson har själv inte mött några negativa reaktioner kring sin läggning, snarare nyfikenhet.
– Det är som i vilken småstad som helst. Det finns ju homofobi, men oftast bryr man sig inte eller så är man positiv. Många är nyfikna, säger Jimmy Johansson.
Samtidigt är en pridefestival viktig för att göra Kiruna mer öppet menar arrangörerna, och vill poängtera att Kiruna Pride är för alla.
– Vi hoppas att det är många som kommer. Man behöver inte ha några förkunskaper och de mesta är helt gratis, säger Antonia Andersson, vice ordförande i Kiruna Pride.
Tidigare har Kiruna gästats av rundvandrande Sápmi Pride och nu har staden alltså sin egen festival.
– Vi hoppas på att kunna sprida medvetenhet och tolerans, det handlar om mänskliga rättigheter, säger Jimmy Johansson.