Det första officiella åtagandet sedan Sverige med regeringen i spetsen tog över EU-ordförandeskapet efter nyår är Kirunamötet. Ett 50-tal personer, kommissionärer och medföljande samt ett 70-tal journalister landar i Kiruna inom de närmsta dagarna. Till Kiruna väntas också lobbyister och medlemmar från andra organisationer som bevakar EU-frågor.
Varför har man valt att lägga mötet i Kiruna?
– Det måste du fråga regeringen om. I huvudsak tror jag att det handlar det om att norra Sverige, från Skellefteå och norrut är i fokus för så många projekt och industrisatsningar som har med den gröna omställningen att göra, så jag är ganska säker på att det är därför man väljer att göra på det här sättet, säger Jonas Nuldén som är verksamhetsansvarig vid Europa direkt-kontoret på länsstyrelsen i Luleå sedan 17 år tillbaka.
Sverige har haft två EU-ordförandeskap tidigare. Ingen av gångerna, 2001 och 2009, har världen stått inför så stora omvälvningar som vid inledningen av detta års åtagande. Han betonar att det svenska ordförandeskapet inte handlar om att driva frågor som är viktiga för Sverige utan här ska frågor drivas som för EU-samarbetet vidare.
Vad betyder besöket konkret i förlängningen?
– Det är svårt att säga innan besöket. När regeringen bjuder in EU-kommissionen till första mötet är det ett viktigt möte. Det sätter fokus på det som är viktigt och det man vill åstadkomma. Det är enda gången det händer att regeringen och kommissionen träffas. Sedan kommer det att vara runt 2 000 olika möten i det här ministerrådet på ministernivå, generaldirektörer, tjänstepersoner och alla de här mötena kommer att ledas av en svensk representant.
Vad betyder det att mötet hålls i arktiskt område. Kan det få effekter?
– Det är ett centrum för grön omställning. 2050 ska den vara genomförd. Europa ska bli världens första klimatneutrala kontinenten. Arktis var redan innan kriget en "hotspot" på många sätt. Både vad gäller spänningar och naturtillgångar. Jag tror att det kommer att sätta fokus på sådana frågor mer än om mötet hade arrangerats i Stockholm. Som norrbottning tycker jag det är jätteroligt att norra Sverige får vara med i de här sammanhangen.