Drabbad av hemlöshet: "En resa att komma hit"

I dagarna tog regeringen beslut om en nationell hemlöshetsstrategi med omfattande satsningar för att motverka hemlöshet. Daniel Hamberg i Kiruna känner till hemlöshetens baksidor av egen bitter erfarenhet. Sedan 1 juni har han äntligen en lägenhet att bo i igen.

Daniel Hamberg har nyligen fått en lägenhet via socialtjänsten i Kiruna.

Daniel Hamberg har nyligen fått en lägenhet via socialtjänsten i Kiruna.

Foto: Ulrika Vallgårda

Kiruna2022-07-20 06:00

Regeringen har avsatt 40 miljoner kronor per år de närmaste åren för insatser inom ramen för en nationell hemlöshetsstrategi. Socialstyrelsen har fått i uppdrag att kartlägga hemlösheten i landet och tydliggöra vilka insatser som behövs samt att stötta kommunerna i att använda en effektiv och beprövad metod för att hjälpa hemlösa personer med social problematik, till exempel missbruk.

– Den som är hemlös står inte bara inför utmaningen att hitta tak över huvudet för natten, utan hemlösheten påverkar alla aspekter i livet: från vilket arbete man kan ta till möjligheten att studera eller känna trygghet och ro, säger socialminister Lena Hallengren i ett uttalande på regeringens hemsida.

Förra gången Daniel Hamberg blev intervjuad var i januari när han just var på väg att lämna sin pappas lägenhet hos LKAB fastigheter och fortfarande inte hade lyckats få någon flyttfirma som kunde hämta hans bohag och magasinera det.

– Värst är det att skiljas från mina böcker. De har format mitt liv. Och min tempursäng. Mina nio krukväxter vet jag inte vad jag ska göra av. Fotografierna tänkte jag försöka ta med mig till vandrarhemmet, sa han då.

Hans mående var på botten och månaden innan var han inlagd på psyket i Gällivare.

Hans pappa hade gått bort i juli 2020, och trots att Daniel Hamberg hade bott där tiden före pappans död hade han ingen rätt att bo kvar. Ärendet gick upp i Hyresnämnden där han fick avslag.

Daniel Hamberg har haft många motgångar i livet. Han miste sin mamma i en bilolycka som liten, vilket präglade hans barndom och uppväxt hos pappan.

1993 blev han själv pappa till en pojke, men mamman hade inget uppehållstillstånd i Sverige. De ansökte om gemensam vårdnad, men han lyckades inte bli godkänd som barnets far av socialnämnden och mamman flyttade inom kort vidare till Schweiz med sonen. 13 år senare kom det helt oförutsett ett krav från schweiziska myndigheter via Försäkringskassans utlandskontor på underhållsbidrag på en halv miljon kronor. Det var pengar som han varken kunde eller ville betala med tanke på omständigheterna som varit. 

Skulderna, som gick till Kronofogden, har växt till över en miljon kronor och lett till en ond spiral vad gäller Daniel Hambergs ekonomi och hälsa. Detta var anledningen till att han förlorade jobbet som journalist i Skellefteå och flyttade hem till sin pappa i Kiruna igen.

Han omskolade sig till skådepelare i USA men när han kom tillbaka 2016 var han sjuk. Trots det har han inte haft någon sjukpenning från Försäkringskassan, eftersom hans sjukpenninggrundande inkomst under utlandstiden hade räknats ner till noll. Hyran för pappans lägenhet betalade han genom försörjningsstöd från socialen. Han fick uppskov med att lämna lägenheten till sista januari i år, men sedan fanns ingen återvändo.

Han behövde dock inte bo på gatan, utan socialen lät honom flytta till ett vandrarhem och betalade för det. Där blev han kvar i fyra månader. Men sitt bohag lyckades han inte få upphämtat innan han flyttade ut.

– Jag försökte i två månader, men det var ingen som ville lämna offert, förutom en firma, men den hade ingenstans att magasinera det.

Samma flyttfirma anlitades kort därefter av LKAB fastigheter som ställde möblerna och sakerna i ett nedlagt glasmästeri i stan. Rätt som det var fick Daniel Hamberg en nota på över 38.000 kronor för flyttfirmans jobb.

– Socialen vill att jag ska betala den, men jag har överklagat till Förvaltningsrätten. Jag tycker inte det var mitt fel att det blev så här och 38.000 tycker jag dessutom är en orimligt hög summa för att flytta ett bohag några kvarter.

Inför sommaren fick Daniel Hamberg äntligen ett något mer positivt besked när det gällde hans boendesituation. Under fyra månader har socialen ordnat så att han får bo i en enrumslägenhet på Åkaregatan i Kiruna. Hyreshuset ägs av Kirunabostäder. Hit har nu hans bohag flyttats. 

När Norr media träffar honom har bara bott i lägenheten några veckor. Det är ett nött gammalt hus, tvättmaskinen och ugnen är trasiga och kylskåpet är fullt med Nordfrontsklistermärken som tidigare hyresgäster har lämnat efter sig. På hans ytterdörr har någon klottrat "Välkommen till helvetet". Enligt vad han erfar har alla hyresgäster, precis som han, placerats här av socialen. Men nu har han åtminstone tak över huvudet och krukväxterna har överlevt vandrarhemstiden och frodas i köksfönstret.

– Jag vill inte påstå att jag har gröna fingrar men den här blomman är äldre än min pappa och det innebär ju ändå ett visst ansvar.

Hans bohag, inklusive sängen, har flyttats hit och han har ställt alla kartonger som en rumsdelare mellan sängen och tv-hörnan i rummet.

– Hälften är böcker. Jag har blivit rekommenderad att inte förvara något i förråden eftersom de kan bli uppbrutna.

Han har nu också äntligen fått en diagnos av psykiatrin – autism, utmattning, panikångestsyndrom och depression, bland annat förorsakad av "många motgångar i livet, inte minst med myndigheter" står det i utredningen. Han hoppas att diagnosen ska göra så att han blir beviljad sjukersättning och få en mer självständig ekonomisk situation än nu då han går på försörjningsstöd från socialen.

Men han tar ändå inga glädjesprång.

– Jag har inte riktigt landat än. Det var en resa att komma hit. Soc kände till i 1,5 år att jag förmodligen skulle bli hemlös, men när jag väl blev det hade de ingenting att erbjuda. Först nu har jag någonstans att bo igen och det känns lite otryggt, jag har bara lägenheten till sista september.

Hans granne, en godmodig man, nykter alkoholist sedan tio år, tittar ut genom dörren och blandar sig i samtalet.

– Det här är ju bästa läget i stan med park utanför och man ser ända bort till Kebnekaise. Kvaliteten på lägenheterna kan man visserligen diskutera, de har blivit sönderslagna några gånger av tidigare hyresgäster som inte har skött sig. Men nu tycker jag det är lugnt i vår trappuppgång.

Han berättar öppenhjärtigt om sitt liv och sina problem och Daniel Hamberg i sin tur berättar om sina diagnoser.

– Jag är säker på att jag hade kunnat hantera dem bättre om inte vården och myndigheterna hade gjort det jävligare, säger Daniel Hamberg sorgset.

Då drar grannen på munnen, men på ett vänligt sätt.

– Ursäkta att jag skrattar, men här i huset har vi nog alla bokstäver som finns.

Hemlöshetsstrategi

Regeringen avsätter 40 000 000 kronor för insatser inom ramen för en nationell hemlöshetsstrategi 2022 och beräknar 40 miljoner kronor per år under resterande strategiperiod 2023–2026.

I strategin anges fyra mål för att motverka hemlöshet:

Hemlöshet ska förebyggas

Ingen ska bo eller leva på gatan

Bostad först bör införas nationellt

Det sociala perspektivet i samhällsplaneringen ska stärkas.

Parallellt ska man jobba med till exempel tillgängligheten av missbruks- och beroendevården samt psykiatrin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!