Daniel Knudsen Jonsson, 36, är mannen bakom - inte en pizza - utan ett skrovmål på Empes gatukök i Kiruna. Hamburgare får anses vara nyårsdagsmat också och därför får ni även den här hamburgerhistorien serverad just idag.
Empes i Kiruna är förmodligen Norrbottens mest kända gatukök bland de med längst livslängd. Mona Carlsson har drivit stället i 30 år och menyn har förändrats lite under åren. För mer än tio år sedan dök Dannes special upp på menyn. Det var en vän till familjen, sonens kompis, som tog fram den.
– Daniel började äta en 150 grams ostburgare med curryketchup. Han åt den nästan varje dag så vi tänkte att nu gör vi en meny som får heta Dannes special. Det ingår även en halvliters läsk och två dippar precis som han alltid tar. På senare år har den fått ett uppsving och vissa dagar säljer vi kanske 50 Dannes special, säger hon.
Daniel Knudsen Jonsson bor numera i Rutvik utanför Luleå, men på den tiden jobbade han i Kiruna.
– Jag var ungkarl då och det blev mat på Empes hela tiden. Jag åt där nästan varje dag – ibland både lunch och middag.
Dannes special finns i två storlekar, 150 gram och 200 gram, och den grundar sig på tre lökringar och curryketchup. Utöver bröd och ost fylls burgaren med originaldressing, innan locket åker på. Vid sidan av ingår som sagt en halvliters dricka och två dippar. Han experimenterade fram burgarmålet efter sitt tycke.
– Jag åt mycket där så till slut blev jag less på menyn och började laborera med nya idéer. Jag jobbade åt Monas man så vi ringde in beställningar nästan varje lunch. Vi testade oss fram och till slut så blev det något som jag tyckte var väldigt gott och så fastnade den. Det blev ett mål på menyn. Det var, och är, stort, säger Daniel Knudsen Jonsson.
Det säljs en hel del av Dannes special och den har fått ett uppsving på senare tid. Mona Carlsson uppskattar antalet till hela 50 sålda Dannes special vissa dagar.
– De säger att de säljer mycket av den. Det är jättekul. Jag hör att vi måste börja snacka provision, jag och Mona, säger Daniel med ett skratt.
Familjen har stuga i Vassijaure och emellanåt passerar de Kiruna. Då är en Dannes special på Empes given för Daniel. Nästa gång stannar de till under sportlovet och 8-årige sonen Tor som gillar Empes, kanske kan börja sikta på en Dannes special som är döpt efter pappa.
– Det är tradition att man åker inte till Kiruna utan en Empes. Grabben säger att det är den finaste restaurang som han varit på och han går runt med en Empeskeps här. Han orkar inte en 150 grams burgare än, men vi får se för det kanske kommer någon Dannes special i mindre storlek, typ 90 gram.
Det finns kopior på målet idag säger Daniel Knudsen Jonsson, men han vill vara tydlig med att det egentligen bara finns en Dannes special.
– Det är ingen annanstans den är från annat än från Empes.
Det blir inte hamburgare lika ofta längre. Idag lever han familjeliv och har en fru som lagar mat från grunden.
– Det är otroligt lite hamburgare numer. Frun tänker på vad vi äter och det är alltid hemlagat, inget halvfabrikat finns hos oss. Jag kan med gott samvete unna mig en Empes när jag åker upp, säger Daniel Knudsen Jonsson.