Undersökningen visar att nio av tio destinationer och stationer i fjällen räknar med ökat antal besökare i år jämfört med förra sommarsäsongen. Undersökningen är gjord bland drygt 30 destinationer och fjällstationer. Bland de som svarat på enkäten uppger fyra av tio att besökarnas säkerhetsmedvetande sjunkit.
– Turisterna som kommer till fjällen idag har förändrats lite grann. Förr gick folk med ryggsäck mellan stugorna, de var förberedda och visste vad det var frågan om. Idag kommer det folk som bor på hotell och gör dagsturer. Därigenom kan det hända saker eftersom de inte har den erfarenhet som vanliga fjällturister har, säger Roine Norström som är polisens länssamordnare för fjällräddningen i Norrbotten.
Hittills under sommaren har det varit 55 fjällräddningsuppdrag.
– Under sommaren har vi haft inte rekord i uttryckningar men i alla fall upp till kanten av vad vi brukar ha. De här turisterna som inte är så väl förberedda har höjts i statistiken om man jämför med sådana som verkligen är fjällmedvetna, säger Norström.
Många av de som ringt fjällräddningen har varit ovana fjällvandrare.
– Det har visat sig på de uppdrag vi har haft i exempelvis Abisko där folk har gått ut och ringt efter fjällräddningen efter att de gått upp på berget en liten bit och fryser, har ingen mat och tycker det är jobbigt och blivit trött, säger Norström.
Har det varit ovanligt många sådana incidenter i år?
– Den typen av incidenter har det varit mellan åtta och tio stycken. Det har hänt att fjällräddningen har ryckt ut, eller att en fjällräddare gått upp och hämtat den personen eller att man ringt och lotsat ned personen. Många gånger blir det rädda de kommer upp en bit och är inte van vid höjden och det regnar kanske och det har inga kläder. Den typen av turister får vi räkna med nu, säger Norström
Man bör vara väl förberedd innan man ger sig upp i fjällen.
– Det finns mycket att tänka på när man ska ut i fjällen beroende på vad man ska göra. Ska man nu göra dagsturer så bör man ha en lättare utrustning i form av grövre skor, regnkläder kanske en termos med sig och inte gå längre än att man kan komma tillbaka lätt, säger Norström.
Undersökningen visar samtidigt att besökarnas utrustningsnivå har förbättras under samma period.
– Ett sjunkande säkerhetsmedvetande skulle kunna bero på fler ovana fjällbesökare, men också en övertro på smartphones och annan utrustning. Många fjällaktiviteter blir allt mer utrustningsintensiva men man kan inte låta sin säkerhet vila på utrustningen. Omdöme och kunskaper behövs alltid, säger Per-Olov Wikberg samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.