Dåligt brandskydd på vandrarhem

I turisttäta Kiruna finns ett stort antal vandrarhem och det är tveksamt om de har ett tillräckligt bra brandskydd. Räddningstjänsten ska göra en serie tillsyner och hittills har alla granskade verksamheter fått anmärkningar.

TVEKSAMT BRANDSKYDD. Räddningstjänsten i Kiruna granskar vandrarhem och liknande verksamheter i kommunen. Hittills har tre tillsyner genomförts och i alla tre fall var brandskyddet bristfälligt.

TVEKSAMT BRANDSKYDD. Räddningstjänsten i Kiruna granskar vandrarhem och liknande verksamheter i kommunen. Hittills har tre tillsyner genomförts och i alla tre fall var brandskyddet bristfälligt.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2016-08-16 21:40

– Jag hade nog mina misstankar om att det skulle se ut så här, säger brandingenjör Jon Moln-Teike.

Räddningstjänsten har scannat av ett antal annonssidor för vandrarhem och hotell identifierat ett tiotal verksamheter man vill besöka. Hittills har tre tillsyner genomförts och i alla tre fall kunde brister i brandskyddet konstateras.

Det handlar bland annat otillräcklig skyltning av utrymningsvägar, brandlarm som inte fungerar och en påtaglig risk att rök och eld sprider sig mellan olika utrymmen vid en brand. I ett fall har rättningstjänsten utfärdat ett förbud om att hyra ut ett par rum tills vissa åtgärder är vidtagna.

Jon Moln-Teike berättar att räddningstjänsten sällan gör tillsyner av så små verksamheter som ett vandrarhem ofta är. Därför är det inte helt lätt att bestämma vad som utgör ett skäligt brandskydd för denna typ av verksamhet - men klart är att ägaren alltid har ett ansvar. Och generellt sett är brandskyddskraven för korttidsboenden höga.

I många fall är det villor som används som vandrarhem och det är just därför Jon Moln-Teike misstänkte att det kunde finnas brister i brandskyddet hos de granskade verksamheterna. Det är nämligen inte alltid lätt att bygga om en villa till ett vandrarhem och brandskyddskraven.

Som exempel ska ett vandrarhem ha två av varandra oberoende utrymningsvägar där fönster i regel inte får användas. Just vad gäller villor kan inte alltid det kravet mötas. Att fönster inte räknas som en lämplig utrymningsväg har förstås att göra med att alla gäster inte kan förväntas ha förmåga att kunna ta sig ut den vägen.

Tror du att de andra vandrarhem där ni ska göra tillsyner kommer att ha liknande brister?

– Det är ju svårt att säga. Men det är klart att när vi hittat brister vid de första tre tillsynerna är det väl sannolikt att andra verksamheter också kommer att få anmärkningar, säger Jon Moln-Teike.

Han tror att det i grunden är okunskap hos ägarna som ligger bakom brister i brandskyddet och menar att det därför är klokt att kontakta bygglovskontoret innan man startar upp sin verksamhet. Därifrån kan man få mer information om vilka regler som gäller för verksamheten.

Dessutom kan det krävas bygglov för att få använda en villa som vandrarhem, varför kontakten med bygglovskontoret är viktig.

– Många försöker nog göra rätt för sig och det är inte lätt att hålla koll på alla lagar och regler som finns. Samtidigt har man ju alltid ett ansvar som ägare. Och om det händer något kan man ju inte i efterhand skylla på att man inte kände till reglerna, säger Jon Moln-Teike.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om