När det stod klart i höstas att musikföreningen Tusen toner inte kommer att arrangera festivalen så klev turistorganisationen Kiruna Lappland in och tog över. Ett nygammalt uppdrag för vd:n Peter "Pekka" Salomonsson och ordföranden och tillika festivalgeneralen Robert Gustafsson.
– Vi var båda med och arrangerade den första snöfestivalen på 1980-talet. Det är 40 år sedan och lite har man väl med sig från då även om vi börjat med ett tomt blad den här gången, säger festivalgeneralen Robert Gustafsson.
Trots den korta planeringstiden har man med stor hjälp av många aktörer lyckats få ihop ett digert aktivitetschema för de fyra festivaldagarna, med start nästa onsdag.
– Det har gått bra och vi har alla hjälpts åt för att få till snöfestivalen. Vi gör det här tillsammans. Mycket händer här i stan under festivalen, säger Salomonsson.
Snöfestivalen fyller snart 40 år och är ett välkommet event i det normalt sett kylslagna januari. I år är det lite si och så med kylan men snöblocken där iskonstnärerna från flera länder ska skulptera finns nu på plats på Stadshustorget. Iskonstnärer kommer från Spanien, England och Tyskland förutom Sverige.
Renracet återkommer efter att inte ha varit med i programmet på många år. Företag tävlar mot varandra och även politiker väntas tävla. Tio av Jukkasjärviföretagaren Nils Torbjörn Nuttis renar ställer upp för tävling på festivallördagen. Han och medarbetaren Hanna Lejon tog med 4-årige Hirma till platsen för tävlingen, nämligen bakom stadshuset.
– Vi laddar upp med lite renlav innan renracet som jag tycker känns spännande och kul, säger Hanna Lejon, som ställer upp för första gången.
– Jag kommer att vara förare för vårt företag så det känns extra spännande men jag känner mig rätt trygg fast det är lite nervöst också, säger Hanna Lejon.
Hirma, som betyder respekt på svenska, laddas upp med lav och föraren Hanna har inte tjuvtränat. Något som är viktigt för att det ska bli på lika villkor för alla tävlande.
Nils Torbjörn Nutti ser fram emot att renracet ska återupplivas. Nu handlar det mycket om att få upp konditionen på renarna som precis återkommit från fjället – senare än vanligt.
– De får en månad på sig att träna upp konditionen. Man måste tämja dem och vi brukar säga att det tar tre vintrar att träna dem. Vi kommer att använda de äldre och lite mer rutinerade som vi använt i flera år. Även om det är många år sedan renracet var med i festivalprogrammet så har vi renar som är erfarna. Det gäller att träna dem för att springa.
Det är renen som styr i racet. När man är ovan med att köra ren så gäller det att välja rätt ren för tävling.
– Det gäller för deltagarna att vara lite uppmärksam och kolla lite på dem. Det ingår i tävlingarna. Det är som skidtävlingar. Den som åker vet ju ingenting om vallan, det är bara att hoppas på att de vallat rätt och valt rätt skidor. Det är samma här, välj rätt ren. Det är ju vinster som man tävlar om, 25 000 kronor som går till valfri ungdomsförening, så det är nog lite press på de som ställer upp, säger Nils Torbjörn Nutti.