De gamla och anhöriga som NSD träffat för den här artikelserien tar upp problem kring maten, medicinhanteringen och hygien.
Cheferna som är ansvariga på det aktuella äldreboendet vill inte låta sig intervjuas, men de svarar i ett gemensamt mejl. Det är enhetschefer på boendet, enhetschef för hälso- och sjukvårdsavdelningen, sjuksköterska och socialchefen som svarar.
De följdfrågor vi ställt i mejl förblir obesvarade.
De äldre på boendet tar upp problem med felaktig hantering av mediciner, i synnerhet missar kring diabeteshanteringen.
"Som personal har man veckoträffar med enhetschef och sjuksköterska varje vecka och arbetsplatsträff varje månad där man följer upp rutiner, arbetsmiljö och ekonomi bland annat. Det finns tydliga strukturer för kvalitetsarbete och avvikelsehantering och man arbetar i team tillsammans med sjuksköterska", skriver de ansvariga cheferna.
Är det för få i personalen som kan delegera mediciner?
"Sjuksköterskor i kommunen har möjlighet att delegera administrering av läkemedel, alltså att personal ger mediciner till den boende. Det finns rutiner och riktlinjer för detta. Enhetscheferna uppger att man måste pussla ibland för att det ska finnas personal med delegering på alla pass men att det inte förekommit några avvikelser om att brukare inte fått sin medicin."
Maten är en tungt vägande faktor hos de äldre vi pratat med. Stressande matsituationer har flera berättat om som ett problem.
"Det är viktigt att brukarna känner av lugnet. Vi stänger av distraktioner och ljud såsom radio och tv under måltiderna. Personalen har fullt upp under måltiderna med logistik, se till att de som behöver hjälp får det. Det är viktigt att brukarna känner lugn även om personalen är stressad."
Man vittnar om kall mat som serveras.
"Maten hämtas i värmevagn direkt från köket och serveras sedan till brukaren i avdelningens matsal."
Mobilanvändandet är ett annat problem som tas upp. Tiden används till skärmar istället för omsorg. Finns det möjligheter att styra upp det med personalen?
"Vårt verksamhetssystem kräver att personalen använder BankID för att logga in, därför kan vi inte förbjuda privata mobiler på arbetstid. Vi arbetar med att prata om att vi inte använder privat mobil till privata samtal eller för att surfa under arbetstid. Detta tas upp löpande på arbetsplatsen, på veckomöten, arbetsplatsträffar och medarbetarsamtal."
Fram träder bilden av en mycket pressad arbetsmiljö på flera avdelningar. Personal som behöver vidareutbildning och anhöriga som kräver svar och förändring. Hur ser arbetstillvaron ut för cheferna?
"Som enhetschef har man ansvar för personal, verksamhet, arbetsmiljö och budget. Mesta delen av tiden går åt till operativa frågor gällande rekrytering, personal, brukare, lokaler, kontakt med anhöriga med mera. Däremot har vi tydliga rutiner och processer vad gäller kvalitetsarbetet, uppföljning och avvikelser. Vi har en tydlig struktur för introduktion, arbetsplatsträffar och arbetsmiljöarbetet."
Vilken är den största frågan som ni hanterar i dagens läge?
"Den största frågan vi hanterar idag är att återfå förtroendet hos brukare och anhöriga som blivit oroliga av tidningsartiklar om dålig kvalitet på vården. Vi värnar om brukarnas integritet och vår sekretesslagstiftning och kan aldrig ge vårt perspektiv fullt ut. Vi har tillbud där personal blivit kränkta eller utsatta på grund av till exempel sitt ursprung, sitt språk eller sin hudfärg och detta kan vi inte acceptera. Det är svårt att hantera om det kommer från personer som lider av sjukdom eller demens."
En del åtgärder har införts under senare tid. Nio nya tjänster inom äldreomsorgen och hemstöd kommer och slutintervjuerna för tjänsterna pågår just nu.
Vad betyder det för avdelningarna?
"Det finns personal som har behov av mer intensiv handledning och vi hoppas att införandet av omvårdnadsledare kommer att öka tryggheten både för chefer, personal och brukare. Enhetschef och sjuksköterska kontaktar alltid anhöriga om något bör delges."
Chefsgruppen betonar att de kontaktas av många anhöriga och brukare som vill föra fram beröm till personal och som inte känner igen sig i kritik som framförs i media eller av vissa anhöriga.
"Det är ju för våra äldres skull vi går till jobbet varje dag och har valt att arbeta i vård och omsorg, avslutar ansvariga chefer sitt mejl."