Cheferna kände till tidsfusket

Nu bryter några av de gruvarbetare som sparkades tystnaden. De menar att LKAB kände till tidsfusket.
– Sanningen är att arbetsledarna har varit nöjda. När det hettar till så ljuger de för att skydda sig själva, säger Anders Brindedahl, en av gruvarbetarna till Dagens Arbete.

Gruvarbetarna menar att cheferna kände till fusket. Nu talar de ut.

Gruvarbetarna menar att cheferna kände till fusket. Nu talar de ut.

Foto: Simon Eliasson

Kiruna2013-09-09 10:39

Det är för tidningen Dagens Arbete som gruvarbetarna nu bryter tystnaden. Tidningen har pratat med ett antal av de som tvingades gå i samband med tidsfusket. Anders Brindedahl är den enda av dem som väljer att stå med namn, de andra vill vara anonyma med hänsyn till sina familjer.

"Varför har de inte reagerat tidigare?"

Det var i februari som nyheten kom om att ett tjugotal anställda på LKAB systematiskt fuskat med tidrapporteringen. Det rörde sig om cirka 24 övertidstimmar i månaden för varje person och ungefär 8 000–9 000 kronor före skatt extra per månad. När fusket uppdagades sparkades de anställda, eller rättare sagt sa de upp sig själva och förbjöds att jobba inom LKAB:s område. LKAB menar att cheferna inte ska ha känt till upplägget med tidsfusket men nu bryter gruvarbetarna tystnaden och menar att så inte är fallet. Cheferna visste.

– Det finns inte ett företag i världen som inte har koll på övertidsuttaget. Varför har de inte reagerat tidigare? När varje person i arbetslaget jobbar så mycket övertid. Sanningen är att arbetsledarna har varit nöjda. De har haft en självgående arbetsplats. När det hettar till så ljuger de för att skydda sig själva, säger gruvarbetarna till Dagens Arbete.

Så gick det till enligt gruvarbetarna

Det var under helgerna som övertidsarbetet utfördes. Enligt gruvarbetarna så lämnade cheferna ut arbetsorder för lördag och söndag med dubbelt så mycket arbete som beordrades på vardagar. Gruvarbetarna menar att det fanns i beräkningen att det skulle krävas övertid båda dagarna. De slet därför extra för att det fanns ett samförstånd med arbetsledningen att de skulle få betald övertid både lördag och söndag. De blev ofta klara när ordinarie arbetstid var slut och gick då hem. Gruvarbetarna menar alltså att de haft en överenskommelse med sina närmaste chefer om att få gå hem när arbetet var utfört men ändå få betalt för hela perioden. För att få ut övertiden turades gruvarbetarna om att åka tillbaka till jobbet och stämplade ut varandra senare på kvällen vid 22.00-23.00.

"Företaget måste ha känt till det"

De säger att det alltid är en chef som attesterar tidrapporterna och om de inte känt till upplägget hade de alltså under lång tid godkänt att gruvarbetarna jobbat 16-17 timmarspass två dagar i rad. Det innebär att LKAB i sådana fall brutit mot arbetstidslagarna. Tommy Andersson, ombudsman på IF Metalls förbundskontor, säger till Dagens Arbete att det inte finns en chans att cheferna inte kände till fusket.

– Företaget måste ha känt till det, om cheferna är någorlunda normalbegåvade. Alternativet är att de inte haft någon koll överhuvudtaget, säger han.

Inget skriftligt

På frågan om gruvarbetarna kan bevisa att arbetsledarna kände till upplägget svarar gruvarbetarna att de inte kan det. Det finns inga papper på att upplägget var i samförstånd.

– Så vi är helt blåsta. Klart vi skulle haft ett avtal. Man trodde i sin enfald att folk är rakryggade och står för vad de säger. LKAB har valt att gå på chefernas sanning och vi har blivit utmålade som tjuvar och banditer, säger de till Dagens Arbete.

På frågan om de ångrar sig svarar alla enhälligt ja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!