"Chefen snokar"

Kanslichefen vid Sametinget i Kiruna anklagas av facken för att snoka i enskilda medarbetares stödsamtal.Nu kräver sex fackliga ombud att Sametingets styrelse ska agera.

Foto:

KIRUNA2008-10-29 06:00
NSD skrev redan i våras om konsultrapporten som slog larm om arbetsmiljöproblemen vid Sametingets kansli i Kiruna. Bland annat kritiserades kommunikationen mellan cheferna och personalen och en enkät visade att hälften av de anställda mår dåligt.
Garanterades anonymitet
Undersökningen ledde till att personalen erbjöds möjlighet att gå på stödsamtal hos en samtalsterapeut. Tjänsten anlitades via företagshälsovården och de som nappade på erbjudandet skulle garanteras anonymitet.
Nu hävdar ombuden för de två fackliga organisationerna vid Sametinget att kanslichefen Ulla Barruk Sunna har kontaktat såväl företagshälsovården som samtalsterapeuten och frågat om vilka som har varit på stödsamtal och vad man har pratat om.
Skadat förtroendet
Någon information ska dock inte ha lämnats ut, men facken ser ändå mycket allvarligt på det inträffade.
"Händelsen har skadat vårt förtroende för kanslichefen och arbetet med förbättrad arbetsmiljö på Sametinget", skriver de fackliga ombuden till Sametingets styrelse.
Samtalsterapeuten säger att han varken kan bekräfta eller dementera uppgifterna från facken.
Och i en motskrivelse från kanslichefen och fyra underchefer tillbakavisas anklagelsen samtidigt som de ifrågasätter fackens arbetssätt.
"Med andra ord så utgår påståendena enbart från en sida utan att ha undersökt sanningshalten i den information man säger sig ha fått från företagshälsovården."
Ingen av de fackliga ombuden ville i går uttala sig för NSD. Kanslichefen Ulla Barruk Sunna befann sig på Sametingets plenum i Rovaniemi och inte gått att nås för en kommentar.
Enligt uppgifter till NSD har facken gett politikerna i Sametingets styrelse två veckor på sig att agera innan de kopplar in Arbetsmiljöverket.
Växtvärk är orsaken
Sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer säger att diskussioner redan pågår med facket och att han inte har mandat att uttala sig i detaljfrågor.
Enligt honom är bakgrunden till arbetsmiljöproblemen de snabba personalökningarna.
- Vi har helt enkelt växtvärk på grund av Sametingets nya arbetsuppgifter.
Vad säger du om fackets anklagelser om att kanslichefen snokar i samtalsterapin?
- Jag har svårt att kommentera det eftersom ord står mot ord. Det viktiga för oss är att hitta en snabb lösning på problemen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om