Neddragningen av elevassistenter beror på budgeten. Assistenterna har kostat 34 miljoner kronor och i budgeten finns 15 miljoner avsatta.
– I till exempel Luleå har man gjort av med 17 miljoner på samma post. Jämför man med andra kommuner i Sverige så ligger vi fortfarande högt i bemanning på elevassistenterna efter våra neddragningar, säger Eva Lönnelid.
Efter det senaste inriktningsbeslutet om en ny skolstruktur i Kiruna, som går ut på att avskaffa enparalleliga skolor till förmån för skolor med flerparallelliga klasser, så funderar många lärare på att säga upp sig.
– Det är tråkigt såklart. När man gör en ny omorganisation så blir det alltid oro och instabilitet, men framförallt oro över hur det ska bli. Det är inte konstigt och inte ovanligt och jag förstår om de är oroliga. Men jag hoppas att de är långsiktiga och kan vänta ut och se hur det blir och jobba tillsammans för en bättre organisation.
Att flera lärare funderar på att byta jobb förändrar ingenting.
– Inte på ett sådant argument, har man sådana tankar och känslor så kanske man till och med tyvärr inte gör sitt bästa på jobbet om det känns så.
– Ett hot om att sluta om skolstrukturen blir som den blir och de inte får fler elev- eller verksamhetsassistenter i skolan, det kan vi inte se till. Vi måste se till våran budget när det gäller assistenter och vad gäller skolstrukturen så är det något som vi verkligen tror på.
Chefen: "Man kanske inte gör sitt bästa"
Att flera lärare funderar på att säga upp sig är ingenting som påverkar beslutet om ny skolstruktur. "Man kanske inte gör sitt bästa på jobbet om det känns så", säger Eva Lönnelid, skolchef.
"Det är såklart jättetråkigt", säger Eva Lönnelid, chef för kultur- och utbildningsförvaltningen, om att lärare funderar på att byta jobb.
Foto: Maria Unga
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!