Chefen inte förvånad över kritiken

Kommunalförbundets chef, Lennart Andersson, säger att kritiken från Konkurrensverket var väntad. Politikerna i LKF:s direktion ska behandla ärendet på nästa möte. "Jag hoppas de tycker att de åtgärder vi har vidtagit såhär långt är adekvata och tillräckliga", säger han.

Behövde uppdateras. Utrustningen som fanns på skolan dög inte i förhållande till de krav som läroplanen GY11 ställde och därför behövde man köpa in ny utrustning.

Behövde uppdateras. Utrustningen som fanns på skolan dög inte i förhållande till de krav som läroplanen GY11 ställde och därför behövde man köpa in ny utrustning.

Foto: Lars-Göran Norlin

KIRUNA2017-02-15 07:00

I slutet av maj berättade NSD att Konkurrensverket inlett en granskning av inköpen av utrustning till el- och energiprogrammet på Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna. Nu är den färdig och Lapplands kommunalförbund (LKF) får kritik. Man har gjort så kallade otillåtna direktupphandlingar och har inte följt dokumentationskraven i upphandlingslagstiftningen.

Läs mer: "Nu granskas LKF:s inköp från Educ"

Lennart Andersson är inte förvånad. En egen utredning av inköpen pekade tydligt åt samma håll och man har redan påbörjat ett förändringsarbete som minimera risken att samma misstag begås igen. Man har bland annat gjort ändringar i relevanta styrdokument.

– Det vore fel att i efterhand peka på styrdokument och säga "det här har vi brutit mot" utan att samtidigt försöka förtydliga, förenkla och tillhandahålla verktyg så att det blir enklare att följa reglerna och göra rätt, säger Lennart Andersson.

Dessutom har man tagit fram mallar för hur direktupphandlingar ska genomföras och uppdaterat attestreglementet - reglerna för vilka kontroller man ska göra innan man godkänner en faktura. Såväl anställda med beställaransvar som inköpare har fått mer utbildning.

– Vi har jobbat med utbildning också innan de här upphandlingarna, och vi har en djup medvetenhet om att det är ett strikt lagreglerat område som kräver utbildning. Med facit på hand är det klart att vi idag ser att vi skulle ha satsat ännu mer på det, säger Lennart Andersson.

Politikerna i kommunalförbundets direktion kommer behandla ärendet på sitt nästa sammanträde.

– Den tredje mars får vi höra vad de fattar för beslut. De kan ha helt nya tankar om hur vi bör gå vidare som inte jag känner till idag. Men jag hoppas de tycker att de åtgärder vi har vidtagit såhär långt är adekvata och tillräckliga, säger Lennart Andersson.

Läs mer: "Vi har regelverk men de har inte följts"

LKF:s revisorer, som följer ärendet, kommer återkomma med slutsatser framöver.

Konkurrensverkets regelverk hindrar myndigheten från att kräva LKF. Man får inte bötfälla någon aktör för upphandlingar som gjorts för mer än ett år sedan.

Vad tänker du om att ni slipper betala böter?

– Min första reflexion är att vi förstår allvaret i det här. Det är bra för skattebetalarna i de här fyra kommunerna att vi kan använda deras skattepengar till att bedriva utbildning och inte betala upphandlingsskadeavgifter. Det är naturligtvis positivt. Men vi förstår andemeningen i beslutet och tar precis lika allvarligt på det ändå. Vi måste ju jobba med förbättringar så att det här inte upprepas, säger Lennart Andersson.

Det gäller saken

Skolan började köpa in utrustning av företaget Educ utbildning AB under 2011. Året efter ansöker Lapplands gymnasium, den gemensamma gymnasieorganisationen för skolor i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Pajala, om 680 000 kronor till ny så kallad automationsutrustning hos LKAB Akademi. Senare samma år ansöker man om ytterligare 630 000 kronor. Syftet var att uppdatera utrustningen i enlighet med den nya gymnasiereformen GY11.

Mellan 2011 - 2016 har skolan köpt utrustning för omkring tre miljoner kronor företaget. Konkurrensverket har dock bara granskat inköp gjorda under 2014 och 2015. Nu konstaterar man att vissa inköp bryter mot upphandlingsreglerna. Man borde ha gjort en annonserad upphandling där fler företag kan lägga anbud. Istället har man gjort så kallade direktupphandlingar. Det spelar ingen roll att man fått pengar till utrustningen av en tredje part (LKAB Akademi). LKF är skyldig att följa upphandlingslagstiftningen.

Det var först när en privatperson bad om att få se dokumentation kring inköpen av utrustningen i fråga - som inte fanns - som LKF valde att starta upp en egen utredning. Men sedan tidigare kontroller visste LKF att regelefterlevnaden vid just direktupphandlingar inte var tillräckligt bra.

Det som saknas i dokumentationsväg är bland annat prisförfrågningar, inkomna anbud och tilldelningsbeslut. Det här innebär också att LKF:s egen inköpspolicy inte har följts i flera olika delar. Det går heller inte att se om den som beställt varorna försökt få bra priser på, eller villkor för, det som köpts in.

Enligt LKF:s egen utredning av inköpen har läraren med beställaransvar låtit sig bjudas på en födelsedagsmiddag av företaget som sålt varorna. Det strider mot kommunalförbundets mutpolicy. Polisen utreder också inköpen, förundersökningen avser givande och tagande av muta. Ingen person har delgivits misstanke om brott. När åklagaren kan fatta beslut om ett eventuellt åtal är oklart.

Både politikerna i LKF:s direktion och kommunalförbundets revisorer kommer att behandla ärendet efter Konkurrensverkets beslut. Fler krav på åtgärder kan komma.

Källa: NSD, LKF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!