Folkets hus stora sal var fullsatt med militärer, poliser och många andra som hade del i arbetet. På scenens ena kant stod porträtten av de omkomna norska officerarna uppradade med ljus framför.
Omfattande utredning
Det var den 15 mars i år som ett
av norska flygvapnets Hercules-plan kraschade vid Kebnekaise. En omfattande sök- och räddningsoperation med flera aktörer inblandade inleddes.
Efter att flygplansvraket återfunnits och samtliga i besättningen konstaterats döda inleddes ett gediget arbete med att samla ihop vrakdelar och utreda orsaken till kraschen.
- Det här är en av de största utredningarna som vi på haverikommissionen haft, sa Agne Widholm, utredare på Statens haverikommission.
Myndigheter i samverkan
Rikspolischef Bengt Svensson, överbefälhavare Sverker Göransson och generaldirektören för Statens haverikommission, Hans Ytterberg ,var några av de som talade om betydelsen av samverkan.
- Jag är, som överbefälhavare, enormt stolt över allas insats, oavsett vilken myndighet ni tillhör, sa Sverker Göransson.
Sverker Göransson framhöll även samarbetet med norsk militär under tiden efter olyckan som väldigt framgångsrikt.
Deltagare hedrades
I slutet av ceremonin fick de som arbetat med flygolyckan komma upp på scenen och ta emot diplom och hedersbetygelser. En av de som prisades var Olof Sarri, Nikkaluokta, en av de civila som var med och guidade militär och polis vid olycksplatsen.
- Det värmde självklart att få en sådan uppskattning, säger Olof Sarri.
Som tack för sin insats mottog Olof Sarri tillsammans med flera andra civila från Nikkaluokta diplom från polisen och den norska militären.