Centern vill ha en hållbar stadsutveckling i Kiruna

Den borgerliga alliansen förlänger satsningen på hållbar stadsutveckling över nästa mandatperiod.Ola Alterå (C) statssekreterare vid näringsdepartementet, hoppas att det ska finnas ett intresse för satsningen i Kiruna.- Initiativet måste komma från kommunen och de som vill bygga, säger han.

Centerpartisterna Gunnar Selberg, Ola Alterå och Frank Nilsson träffade LKAB-ordförande Björn Sprängare i Kiruna. FOTO: HANS STERNLUND

Centerpartisterna Gunnar Selberg, Ola Alterå och Frank Nilsson träffade LKAB-ordförande Björn Sprängare i Kiruna. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-09-03 06:00
Under mandatperioden som gått har regeringen avsatt 340 miljoner kronor på hållbar stadsutveckling. Bland annat har man delfinansierat byggen av höghus i trä i Sundsvall och ett bostadsområde i Västra hamnen i Malmö.
I Kiruna har inte planeringen för stadsomvandlingen hunnit så långt att det har varit aktuellt att bygga nya bostadsområden.
Vill valla i Kiruna
Det hoppas centerpartister på lokal nivå och distriktsnivå att det ska bli under de fyra år som kommer i stället. Då kan regeringens förlängda satsning komma till pass.
- Vi vill ta chansen och bygga ett Kiruna som kan bli ett globalt exempel på hållbarhet, ennergieffektivitet och smarta miljölösningar. De kineser som vi har vallat i Hammarby sjöstad vill vi ta till Kiruna i stället, säger riksdagskandaten Frank Nilsson.
- Det är synd att vi har missat tillfället tidigare eftersom det är andra politiska frågor som har prioriterats. Om inte annat är det läge att initiera frågan nu, säger Gunnar Selberg, C-gruppledare i Kiruna.
Hur mycket pengar som avsätts för hållbar stadsutveckling under de kommande fyra åren har alliansen inte bestämt.
Träff med Sprängare
- Men utgångspunkten ska inte vara hur mycket pengar det finns, utan vad man vill göra. Det måste vara kommunen och de som vill bygga som tar initiativet, säger Ola Alterå.
Ola Alterå träffade LKAB-ledningen med ordförande Björn Sprängare i Kiruna under eftermiddagen. Han hade inga nyheter från näringsdepartementet om hur de nya turerna i stadsomvandlingen har tagits emot.
Han gav dock ett tydligt besked appropå kommunledningens nya vision med ett framtida centrum öster om staden som riskerar att ligga på en möjlig malmreserv.
- Näringsdepartementet kommer inte att styra över hur kommunen ska planera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om