Byn tappar återvinningstationen – 5 mil till nästa

Saivomuotka och Kuttainen blir näst på tur för indragna återvinningsstationer när Kiruna kommun förändrar sitt system för återvinning. Fasta stationer blir istället mobila med färre hämtningar. "Det är fem mil enkel för oss att åka till Karesuando och kasta saker", säger Sixten Rautio i Saivomuotka.

Återvinningsstationen i Saivomuotka som snart stängs. Även den i Kuttainen läggs ner.

Återvinningsstationen i Saivomuotka som snart stängs. Även den i Kuttainen läggs ner.

Foto: Privat

Kiruna2024-03-22 19:00

Återvinningsstationerna i Saivomuotka och Kuttainen stängs inom kort. En mobil återvinningscentral kommer att trafikera byn Saivomuotka i fortsättningen – två gånger per år.

– Vi har haft fyra lådor som står inhägnade och så kommer personalen från Tekniska verken och öppnar den en gång i månaden, två gånger i månaden sommartid. Nu vill de istället köra hit två gånger per år, säger Sixten Rautio som är bybo.

Sixten Rautio, 68, är en av cirka 30-talet årsboende i byn. Under sommaren växer byns befolkning eftersom många stugägare finns i området. Saivomuotka ligger i gränslandet mellan Pajala och Kiruna kommun, 23 mil från Kiruna och fem mil enkel väg från Karesuando som har närmaste återvinningscentral. Rautio är missnöjd och har skickat en skrivelse till Tekniska verken i Kiruna.

– Vad ska pensionärerna göra som inte har någon bil? Det är ju tio mil tur och retur till närmsta återvinningscentral i Karesuando. Jag har skrivit en skrivelse till Tekniska verken och ifrågasatt problemet för oss. Lagen säger att kommunen är skyldig att ha det nära där man bor.

undefined
Sixten Rautio i Saivomuotka ifrågasätter starkt kommunens beslut att lägga ner återvinningsstationen i Saivomuotka. "Vi har fem mil enkel till Karesuando där närmaste finns", säger han.

Henrik Kauppi Brodin är avdelningschef hos Tekniska verken. Han är medveten om skrivelsen från Sixten Rautio.

– Skrivelsen har vi fått om hur man ska kunna återvinna förpackningar men det är ett missförstånd. Det är en ny lag som träder i kraft nu som handlar om fastighetsnära insamling av pappersförpackningar. Lagen är ny och 1 januari 2027 ska allt vara klart med fastighetsnära insamling. Vi tittar på hur vi ska lösa detta. De kommer att kallas för LIP:ar, lättillgängliga insamlingsplatser och kommer att vara ett komplement.

Med den mobila delen kommer ni alltså att klara av de lagkrav som finns?

– Vi kommer inte att kunna ta emot alla fraktioner med mobila åvc:s utan det är saker som är skrymmande som man inte riktigt orkar få till en stationär återvinningscentral. Karesuando byggs ju om och vi tittar på en digital lösning där som gör att det blir mer flexibelt. Vi utvecklar även ett digitalt inpasseringssystem i Kiruna som sjösätts i år.

Finns det avståndskrav för begreppet fastighetsnära?

– Det tolkas just nu. Det där har inte landat än. Från och med 1 januari har kommunerna fått på sig ansvar att samla in förpackningarna. Men inom perioden till 2027 så räcker det med återvinningscentralerna och miljörum i flerbostadshus.

undefined
Infart till Saivomuotka.

Stängningen i Saivomuotka och Kuttainen är en del av förändringar som kommer att ske under de närmsta åren.

– Vi håller på att se över vår åvc-struktur i hela kommunen. Det händer mycket lagstiftningsmässigt med lag på olika fraktioner man ska sortera ut och återvinna. Vi bygger om i Karesuando för att kunna ta emot fler materialslag. Det kommer att finnas återvinningscentraler i Kiruna, Vittangi, Karesuando och Abisko, säger Henrik Kauppi Brodin.

Hur tror du att det kommer att fungera i Saivomuotka?

– Det var motstånd när vi stängde ner Övre Soppero ifjol men med den mobila återvinningscentralen så var de ganska nöjda. Statistiken visar att i Saivomuotka har 200 besök vid åvc per år, alltså 10-12 besökare per öppettid. Vi måste tänka på hela kommunen och hålla skäliga priser för medborgarna. Det är en av anledningarna till varför vi gör omstruktureringen. Det blir för dyrt helt enkelt.

Återvinningen

Återvinningscentraler är bemannade och du kan lämna till exempel metall, vitvaror, trädgårdsavfall, brännbart avfall och även farligt avfall. Besök på återvinningscentralerna ingår i avfallstaxan. 

På en återvinningsstation lämnar man bara batterier, tidningar, textil och förpackningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!