Lilly Rönnebro fick höra talas om en Kirunabo som skulle bygga en farstubro till huset men fick vänta i ett år på bygglov.
För att få svar på hur det kunde ta så lång tid ställde hon frågan på ett sammanträde med miljö- och byggnämnden.
- De prioriterar bygglovsansökningarna som kommit in efter andra maj. Två handläggare jobbar med de ärendena, endast en handläggare jobbar med ansökningarna som är gjorda innan den andra maj, säger Lilly Rönnebro.
Rune Lans (C) är också ledamot i miljö- och byggnämnden och han har samma uppfattning.
- Det är vansinne, man hade kunnat sätta in åtgärder redan 2010 när man visste att det skulle bli hårdare krav, säger han.
En granskare blev tre
Den andra maj trädde den nya plan- och bygglagen i kraft. Den innebär bland annat att det krävs en högre insyn och granskning från kommunen.
Under sommaren har det endast funnits en bygglovsgranskare, nu finns det tre och dessutom en nyanställd bygglovschef som började under hösten.
Men det räcker inte enligt Lilly Rönnebro.
- Vi måste lösa det här, det räcker inte med att anställa en chef, det behövs fler handläggare, säger hon.
Miljö- och byggnämndens ordförande Per-Gustav Idivuoma förnekar att de nyare bygglovsansökningarna skulle prioriteras framför de gamla.
- Vi bearbetar båda köerna samtidigt, vi har inte lämnat den gamla därhän, säger han.
Fler nya ansökningar
Även bygglovschefen Martin Sundberg förnekar att nya ansökningar skulle prioriteras framför gamla. Och han har en förklaring till varför bara en handläggare jobbar med äldre ärenden.
- Den mest rutinerade handläggaren arbetar med de äldre ärendena, och de två andra handläggarna som inte arbetat med den äldre lagstiftningen arbetar med nya ärenden.
Martin Sundberg förklarar även att högen med nya ansökningar är dubbelt så stor som den äldre.
- Man ska också ha i åtanke att det är en komplicerad arbetsuppgift, inget ärende är det andra likt. Många ansökningar ligger utanför detaljplanen och det ställer höga krav på våra handläggare, säger han.