Bybor i kamp för sin skola

Svappavaarabor manifestera-de i går mot en nedläggning av byns skola. Tina-Maria Lindmark var en av dem. Hon vill inte att dottern ska pendla sex mil per dag för att gå i skolan.

Kjell Larsson och Anna Niia har bott i Svappavaara i sex år. Barnen heter Hannes och Emelie. I går manifesterade de mot en skolnedläggning. FOTO: Alexander Linder

Kjell Larsson och Anna Niia har bott i Svappavaara i sex år. Barnen heter Hannes och Emelie. I går manifesterade de mot en skolnedläggning. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-04-09 06:00
Unga som gamla Svappavarabor och även några Kirunabor hade sökt sig till Kiruna stadshus för att manifestera i samband med barn- och utbildningsnämndens möte. Tina-Maria Lindmark fanns där tillsammans med sina barn Magda och Martin.
Kanske flyttar
- De vore jättetråkigt om de lade ned en så fin och trygg skola. Min dotter som är fem år börjar i sex-årsverksamheten till hösten och det betyder att jag måste skicka henne med buss till Vittangi. Det blir sex mil per dag. Det blir mycket längre dagar för dem och det känns oroligt att ha små barn ute på vägarna varje dag, sade hon.
Tina-Maria Lindmark har bott
i Svappavaara i ungefär tre år.
- Vi köpte ett hus där, framförallt för att det är en trygg plats för barnen. Men jag tror att vi flyttar om skolan stängs. Jag och min man har pratat om att kanske flytta till Luleå eller Narvik, sade hon.
I bakgrunden skanderades det "Vi vill ha vår skola kvar" och flera personer viftade med plakat. Sedan följde demonstranterna med in på sammanträdet. Anna Niia var där med två barn.
- Jag är rädd att det får så många andra negativa följder, att sporthall, bibliotek och badhus också läggs ned till slut. Vi har en positiv inflyttningstrend i byn och därför känns det ogrundat att lägga ned skolan, sade Anna Niia.
Barn-och utbildningsnämndens ordförande, Roger Suup (S), stannade upp och pratade med en del demonstranter före mötet.
En samhällsfråga
- Jag tycker det är positivt att Svappavaaraborna engagerar sig i byns framtid. Det är inte bara en skolfråga utan en samhällsfråga, skolan är en pusselbit i det hela, sade han.
Det är kommunledningen som gett nämnden i uppdrag att lägga ned två skolor i besparingssyfte. Det har i tidigare intervjuer med Roger Suup framkommit att skolorna i Svappavaara och Kuttainen ligger i farozonen.
Nämnden tog inte något beslut om skolans framtid under gårdagens möte, utan beslutet tas i maj eller i juni. Roger Suup poängterade att utredningen inte är klar.
- Jag kan gå i god för att vi har duktiga utredare som ska belysa alla möjliga aspekter och ta in olika synpunkter, sade han.
Lång protestlista
Stefan Savonen, Plattform Svappavaara, berättade att det samlats in 600-700 namnunderskrifter till en protestlista.
Hans Stålnacke fanns också på plats och han hade förhoppningar om att skolan blir kvar.
- Skolan är ju inte liten, det hade varit annat om det hade handlat om 10-15 elever, sade han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om