Byaskolors existens dryftades

Den här veckan har politiker besökt Kuttainen och Svappavaara för att dels informera och dels ta in synpunkter om skolornas framtid som fortfarande är oviss.

På onsdagen hölls det ett möte i Kuttainen om skolans framtid. Roger Suup (S), Lars Törnman (Kip) och Anders Lampinen (Kip) fanns också på plats.FOTO: Gunvor Töyrä

På onsdagen hölls det ett möte i Kuttainen om skolans framtid. Roger Suup (S), Lars Törnman (Kip) och Anders Lampinen (Kip) fanns också på plats.FOTO: Gunvor Töyrä

Foto: Gunvor Töyrä

KIRUNA2009-05-09 06:00
När det för ett par månader sedan framkom att skolorna i de båda byarna låg i farozonen, dröjde det inte länge innan byborna gick till handling. Svappavaaraborna manifesterade och i Kuttainen började man fundera på att damma av de gamla planerna på en friskola.
På onsdagskvällen samlades både barn och föräldrar i Kuttainen skola för att där möta kommunalrådet Lars Törnman (Kip), barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Suup (S), vice ordförande Anders Lampinen (Kip) och skolchefen Peter Nordmark, som fanns på plats för att informera om det ekonomiska läget och ta in synpunkter.
Föräldrarna hade flera förslag på besparingar, till exempel att hålla slöjden i Kuttainen i stället för i Karesuando, för att spara in på bussresor.
Ingen pajkastning
- Det var positivt att alla lyssnade på varandra. Det var ingen pajkastning eller fula angrepp, säger Gunvor Töyrä, lärare i årsklass 4.
Christer Funck, förälder till tre barn i skolan, berättar att det har skickats in en ansökan till Skolverket om att få starta en friskola och att kommunen ska yttra sig i en remiss.
Han har dock inte gett upp hoppet om att den kommunala skolan får bli kvar.
- Vi hoppas de tar hänsyn till det vi framfört. Aldrig förut har en skola lagts ned som är fullbelagd, har låg lärartäthet och fungerar mycket bra, säger Christer Funck.
Svappavaaras framtid
På torsdagskvällen var det Plattform Svappavaara som bjudit in politiker till diskussion med byns invånare. Cirka 140 personer, däribland de båda kommunalråden, slöt upp till mötet.
Samhället i allmänhet och skolan i synnerhet diskuterades:
- Det är märkligt att kommunledningen lagt ansvaret på nämnden att lägga ned två skolor. När en skola läggs ned riskerar hela byn att läggas ned och det ligger inte på nämnden att se till den helheten, säger Stefan Savonen, Plattform Svappavaara.
Beslut i juni
Lars Törnman svarar:
- Nämnden har ansvaret när det gäller beslut om skolan, jag ser inget konstigt med det, säger han.
Båda kommunalråden tyckte det var ett bra möte. Många hade åsikter kring hur samhället ska utvecklas.
- Vi tar intryck av alla åsikter, säger Kenneth Stålnacke (S).
Roger Suup säger att det inte är klart att just Svappavaara och Kuttainen skolor läggs ned, utan att man tittar på andra alternativ också. Utredningen är klar i månadsskiftet maj/juni och nämnden tar sitt beslut i början av juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om