Årosjokk, som ligger drygt fem mil från Kiruna vid vägen mot Nikkaluokta är en av de byar som inte prioriterats när Kiruna kommun förser kommunmedborgarna med fiber via Gironet. Fiber är nu draget fram till Puoltsa – men inte längre efter den sju mil långa vägen mellan Kiruna och Nikkaluokta. Utanför fiberdragningen står byar som Holmajärvi, Laukkuluspa, Årosjokk och Pirttivuopio. Skälet till att fibret stoppats i Puoltsa är att det är för få användare enligt kommunen.
– Vi flyttade hit på heltid 2013 och bland det första vi gjorde var att fylla i en intresseanmälan om fiber som alla hushåll fick utskickade. Jag uppskattar att säkert 30–50 hushåll har anmält sitt intresse i byarna totalt. Det anser jag inte är ett fåtal, säger Gunnar Östman Inga.
För en månad sedan klipptes Telias kopparnät som tog bort möjligheten att använda sig av internetuppkoppling via telenätet. I dag har man köpt en tjänst för att få uppkoppling till en mast som ska ge obegränsad uppkoppling. Men det fungerar inte tillfredsställande.
– Det är svajigt och det beror helt och hållet på hur hårt tryck det är på den masten då vi använder internet. Jag har fått skära ner på verksamheten i företaget som jag driver.
– Jag är i min grafiska profession beroende av molntjänster som uteslutande är internetbaserade. Program som till exempel Photoshop, Illustrator och Indesign ligger alla i moln och jag kan inte använda dem på grund av min uppkoppling.
– Jag tvingas säga nej till nya kunder i dag och jag tar inte på mig stora uppdrag längre. Det är för osäkert, menar Östman Inga.
I dag betalar paret en månadsavgift på just under 500 kronor för att få tillgång till uppkoppling via mast.
– Men det är inte pengarna som det egentligen handlar om. Jag anser att det är en demokratisk fråga. Vi hamnar utanför. Vi är satta på undantag och det har tidigare skett med exempelvis postgången. Vi får posten två gånger per vecka.
– När undantagen staplas på varandra då blir det till slut en situation då man står utanför. Alla ska ha samma chans att vara med på en sådan här infrastruktursatsning, säger Gunnar Östman Inga.
Hans fru, Berit Inga, tar upp en annan aspekt av situationen.
– Om man drar fibernätet i kommunen och höjer standarden på infrastrukturen så handlar det ju om hus som säljs i framtiden. Människor i dag vill ju ha fiber och det är ju en självklarhet för många. Då blir det en konstig situation om inte alla har möjlighet att få det. Det här är ju dessutom ett område med massor av turism och näringar. Det borde vara självklart, säger Berit Inga.
Gunhild Niia, en annan bybo, är också hon kritisk till kommunens fiberprioritering.
– Det är ju klart att man vill ha snabb uppkoppling. Internet är ett måste i dag för att kunna göra många olika saker. Ur rättvisesynpunkt tycker jag att det är otroligt att man från kommunen utesluter vissa byar, säger Gunhild Niia.
Ändstationen Nikkaluokta tillhör Gällivare kommun och där har kommunen förberett för eventuell framtida fiber. Ledningar är nedlagda i samband med att Vattenfall gjorde grävningar i området.
– Vi har två mil till Nikkaluokta och Pirttivuopio ligger ännu närmare. Jag tänker att det vore bra om kommunerna kunde samarbeta i ett sådant här fall. Det är ju självklart att Nikkaluoktas framtida fiber måste dras från Kiruna. Man kommer aldrig att dra över fjällen från Gällivare, säger Gunnar Östman Inga.
Årosjokk befinner sig alltså mitt mellan i dagsläget. Fiber är draget till Puoltsa men inte anslutet.
I Nikkaluokta har Gällivare kommun varit förutseende nog och förberett för en eventuell fiberutbyggnad.
Men byarna där emellan står utan vare sig fiber eller plan för framtida fiberdragningar.